SintLucas Allround Mediamaker

"Werken voor een echte opdrachtgever geeft extra motivatie"

Opdracht Hendriks Bouw en Ontwikkeling

Het netwerk van SintLucas biedt tal van mogelijkheden tot samenwerking. Op verschillende niveaus, binnen diverse projecten en met uiteenlopende samenwerkingspartners. In dit artikel lichten we er eentje uit. Esther Govers is communicatieadviseur en vanuit Hendriks Bouw en Ontwikkeling betrokken bij de Proeve van bekwaamheid van de studenten Allround mediamaker. Docent Allround mediamaker Marc Hoeijmans begeleidt de studenten gedurende dit traject. Wij spraken Esther Govers, Marc Hoeijmans, studenten Linde Geelen, Sjulie Rutten en Rick Geerts over de eindexamenopdracht.

Marc: “Hendriks Bouw en Ontwikkeling verzorgt al meerdere jaren de afstudeeropdracht voor onze studenten. We hebben in de loop der jaren een kwalitatief goede en langdurige samenwerking opgezet waarbij we samen de studenten gedurende hun examen begeleiden.”

Esther: “In samenwerking met SintLucas stellen wij al een aantal jaren de meesterproef van de studenten van de opleiding Allround mediamaker samen. Elk jaar is de opdracht anders. We maken de casus waar de studenten aan werken, geven de briefing waarin we onze verwachtingen aangeven en zijn aanwezig bij de eindpresentaties waar we de ontwerpen voorzien van feedback.”

Eigen invulling

Studenten kregen dit jaar de opdracht om in het kader van de nieuwe campagne Veiligheid op de bouwplaats een brochure, banner, visualisaties, landingspagina en een Tony Chocolonely-wikkel te maken op basis van een aantal eisen. Vanuit Hendriks kregen de studenten de huisstijl aangeleverd, maar zij kregen tegelijkertijd ook de opdracht om zelf met de huisstijl aan de slag te gaan. Er was dus veel ruimte voor eigen ideeën en om de stijl naar eigen invulling toe te passen op de middelen.

Eerste ideeën

Sjulie: “Ik vond de opdracht in het begin best lastig. Om mijzelf te verdiepen in de stijl ben ik begonnen met het onderzoeken van de middelen die er al waren. Zo heb ik als eerste naar de website gekeken. Op de website zag ik een kleur die ik niet terugzag in de huisstijl. Toen ben ik vanuit die kleur gaan denken. Ik heb schetsen gemaakt van mijn ideeën. Eerst op papier en daarna digitaal op mijn laptop. Over de eerste versie van mijn ontwerpen was ik al erg tevreden. Deze ontwerpen heb ik gepitcht aan Esther en zij heeft hier feedback op gegeven. Na deze feedback heb ik mijn ontwerpen verder uitgewerkt.”

Linde: “Om inspiratie voor mijn ontwerpen op te doen heb ik vooral naar het logo gekeken. De nieuwe huisstijl bestond vooral uit ronde vormen. De basis van de stijl was circulariteit, dus dat heb ik ook als uitgangspunt van mijn ontwerpen genomen.”

Rick: “Ik heb altijd snel een goed gevoel bij wat ik maak. Als ik een opdracht krijg heb ik al vaak een idee hoe het eruit komt te zien. Om een goed gevoel te krijgen bij de huisstijl heb ik mijzelf laten inspireren door de patronen die ik op de website van Hendriks zag.”

Nieuwe huisstijl

Esther: “Dit jaar was de opdracht extra bijzonder. Hendriks bestaat namelijk honderd jaar en in het kader van dit jubileum hebben we een nieuwe huisstijl ontworpen, en met deze stijl zijn de studenten aan de slag gegaan. De definitieve ontwerpen worden beoordeeld door de docenten, wij hebben hierin een adviserende rol. Mocht een ontwerp heel goed zijn dan kan het zo zijn dat wij de student de opdracht geven om dit voor Hendriks verder uit te werken.”

Tijdsdruk

De studenten moesten binnen een bepaalde tijd de middelen maken. Linde: “Ik vond het werken onder tijddruk wel pittig. Soms ga je dan ook twijfelen is het wel goed?” Sjulie: “Als ik een examentip aan anderen zou mogen geven, zou ik zeggen: zie het als een normale opdracht en probeer niet zoveel te stressen.”

Waardevol

Het werken voor een echte klant vinden de studenten waardevol. Sjulie: “Werken voor een echte opdrachtgever geeft extra motivatie.” Dit geldt andersom ook. Esther: “Wij krijgen energie van alle gesprekken met de enthousiaste studenten.