Studenten Ruimtelijk vormgeven lopen stage in Valencia

Studenten Ruimtelijk vormgeven Emma de Rooij en Veerle Oomen lopen op dit moment stage bij House for Interior, een interieurontwerpbureau in Valencia. We zijn benieuwd naar hun stagewerkzaamheden en ervaringen in het buitenland!

Op zoek naar een stage

“Het leek mij echt superleuk om een stage in het buitenland te doen dus ik was er snel bij”, aldus Emma. Voor de zomervakantie begon Emma al met het zoeken naar een stage. Via een docent kreeg Emma de tip van de stageplek bij House For Interior in Valencia. Emma: “Toevallig was ik ook in Valencia op vakantie afgelopen zomer dus ik kon gelijk in real life een sollicitatiegesprek doen, dat was ook wel heel erg leuk.”

Ook Veerle wilde graag stagenlopen in het buitenland. Veerle: “Ik wilde graag mijn zelfstandigheid ontdekken en hoe kan dat beter dan tijdens een buitenlandstage, omdat ik daar alles zelf moet doen. Ik vind het tof om mezelf uit te dagen. ”

Veerle was voor het begin van haar stage nog nooit bij de stageplek geweest. “Ik kende mijn praktijkbegeleider Nathalie alleen nog maar via de telefoon, maar na de eerste ontmoeting in Valencia voelde ik mij helemaal op mijn plek. Ook de werkplek zag er goed uit. Een fijne ruimte waar ik mezelf wel komende tijd zag werken.”

Stagebedrijf en werkzaamheden

“Het leuke is dat House for Interior een klein bedrijf is waardoor we alles goed meekrijgen. Van het maken van offertes, flatlays, ontwerpen etc je beleeft echt het hele proces”, aldus Emma.

Veerle: “Het werk is heel divers. Er komen verschillende ontwerpopdrachten binnen van huizen tot beursstands en van stylingopdrachten tot brandmanuals. Op dit moment werken we samen aan het ontwerpen van een beursstand. Het is leuke is dat we alles mogen doen wat we op school geleerd hebben. Soms dacht ik “Wat ik nu leer ga ik toch niet gebruiken, maar het grappige is dat dit nu wel terugkomt tijdens de stage.”

Omdat Veerle en Emma in het vierde leerjaar zit werken ze ook aan hun meesterproef (eindopdracht). Veerle: “Ik kreeg de opdracht om een ontwerp te maken voor een bestaand restaurant wat in Valencia te koop stond. De makelaar wilde graag aan toekomstige kopers laten zien hoe dit ingericht zou kunnen worden.”

Uitdagingen

Wat vonden de meiden nu een echte uitdaging van een buitenlandstage? Emma: “Voor mij was het op mezelf wonen wel een uitdaging. Ik woon met twee andere meiden samen. Mijn huisgenoten zijn Nederlands en het is supergezellig. Dus dat is helemaal goed gekomen.” Ook Veerle heeft veel geleerd tijdens de buitenlandervaring “Ik ben iets terughoudender. Het duurde even om uit mijn schulp te komen, maar zodra dit gelukt was ging het goed. Zelfverzekerder op de werkvloer worden was voor mij een belangrijk leerdoel.”

Gewoon doen!

“Een stage in het buitenland is echt superleuk en leerzaam. Het leren kennen van de cultuur, de mensen en de sfeer”, aldus Veerle. En wat Emma medestudenten zou aanraden? “Als het kan, gewoon doen! Financieel gezien krijg je (in de meeste landen) een Erasmus beurs waar je bijvoorbeeld je kamer van kan betalen. Het is gewoon echt een leuke ervaring. Ook door stage achter gekomen wat ik hierna wil gaan doen. Als ik deze stage niet had gehad, was het misschien wel anders gelopen. Ik ben blij met deze ervaring.”