Succesvolle editie Startup Festival

We kijken terug op een succesvolle vierde editie van het SintLucas Startup Festival met meer dan 2000 bezoekers!

Op woensdag 12 april vond de vierde editie van het SintLucas Startup Festival plaats. 54 Startup studentenbedrijven presenteerden zich met hun eigen productontwerpen. Daarnaast was er onze eigen Startup Town winkelstraat met o.a. foodtrucks, winkels en een actiestand voor Turkije en Syrië.

Het festival is een ontmoetingsplek voor ondernemers, studenten, ouders en relaties uit de regio waar studenten hun eigen startup presenteren. Dit sluit aan bij de visie van SintLucas om creatieven met elkaar te verbinden. Tijdens het festival raakten bezoekers onder het genot van een hapje en drankje geïnspireerd door de ideeën van onze aanstormende talenten en was er ruimte om te netwerken. Gastsprekers waren onder andere cabaretier Rob Urgert die met veel humor stof tot nadenken gaf over hoe je op een hele andere manier een creatief idee kunt krijgen. VT wonen styliste Eva van de Ven gaf een inkijkje in het leven als interieurstylist op tv. Ook zanger Nigel Sean was aanwezig die zijn lied “Ode aan het MBO” zong.

Buddy Bags winnaar 2023
Vier studentenbedrijven waren genomineerd voor de prijs SintLucas Startup 2023. Startup Buddy Bags kwam na het rapport van de vakjury als winnaar uit de bus en wonnen 500 euro om hun bedrijf te starten. Ook mogen zij exposeren tijdens de Dutch Design Week (DDW). Studenten van de startup Buddy Bags ontwierpen een multifunctionele en stijlvolle tas met flexibele beugel die makkelijk aan een rolstoel bevestigd kan worden, zodat degene in de rolstoel de tas makkelijk zelf kan bedienen. Een mooi voorbeeld van betekenisvolle creativiteit!

Betekenisvolle ideeën
Andere mooie voorbeelden waren: een lampjessysteem waardoor mensen met dementie aan de kleuren het dagdeel en de agenda kunnen herkennen (Day to day light), een beker met sleufjes die je op een flesje kunt draaien om daarin makkelijk je pillen door te slikken (Swallo) en een reis/toilettas voor kinderen met gescheiden ouders om makkelijk steeds te verhuizen (Move ID).

Creativiteit verbindt
Aan het SintLucas Startup Festival was ook een relatie- en alumniavond gekoppeld. Organisator Vivian van Lier vertelde bezoekers van deze avond meer over het Startup project, examens ondernemen en het Startup Festival en ons eigen platform voor NOW voor alle activiteiten op ondernemend gebied. Na de pauze pitchten op het podium studenten én alumni met veel enthousiasme hun eigen bedrijf. Tijdens de afsluitende netwerkborrel werd er doorgepakt en kwamen uit de gesprekken mooie opdrachten voort.

 

Winnaar Buddy Bags

“Met Buddy Bags lossen wij twee problemen op. Probleem 1: het verschil tussen rolstoeltas en rugzak. Er zijn namelijk heel veel toffe rugzakken die je niet als rolstoeltas kunt gebruiken. Ook zijn rolstoeltassen minder modern. Daarnaast heb je met deze rugzak een combinatie, zo kun je de tas ook na je rolstoelgebruik handig meenemen. Probleem 2: Het gebruik en de handigheid van de tas. We hebben namelijk een systeem bedacht zodat je de tas makkelijk en gewichtloos naar voren kan halen. Zo kun je er gemakkelijk spullen in doen of er uit halen. Zo helpen we rolstoelgebruikers met een extra stukje zelfstandigheid.”