Heraldisch Wapen van gemeente Boxtel hersteld

Afgelopen jaar was het Wapen van Boxtel volop in het nieuws. Een onverlaat zette op een doordeweekse dag een ladder tegen de gevel van het gemeentehuis, schroefde het wapenschild eraf en ging ermee aan de haal. Een goed signalement en de oplettendheid van een agent leidde tot een snelle aanhouding.

Reconstructie door SintLucas

Bij de diefstal was er flinke schade ontstaan aan het schild. Het restaureren van de verflaag was niet meer mogelijk. Reden voor de gemeente om de opleiding Decoratie- en restauratieschilder in te schakelen voor een reconstructie. We zijn dankbaar voor deze mooie opdrachten, waarbij onze studenten hun ambacht in de praktijk kunnen brengen.

SintLucas mag reconstructie uitvoeren
In het najaar werd door Wibe Ophof van de gemeente het wapen met bijbehorende archief documenten overhandigd aan de docenten en student Guusje Schalkx, zelf een echte Boxtelaar die de reconstructie mocht uitvoeren.

Het wapen was niet voor het eerst in het atelier, maar werd al eerder door oud docent Piet Rood en studenten gerestaureerd in 1985. Het was dus tijd voor een grondige aanpak. Na het onderzoek aan de kleuren en afbeeldingen werd door Guusje een advies opgemaakt en kon de reconstructie beginnen.

Studente Guusje voert laatste controle uit

Terugplaatsing met burgermeester

Succesvolle reconstructie
Met de archieftekeningen, de heraldische kleuren Keel en Sabel, 23 ¾ karaat dubbeltoren bladgoud en palladium bladmetaal, heeft Guusje gedurende de wintermaanden hard gewerkt aan de reconstructie en kon de opdracht op tijd met succes afronden.

Terugplaatsing met de burgermeester
Gehesen in een veiligheidsharnas nam Guusje plaats in de hoogwerker en bracht het wapen naar de plek waar het thuis hoort, het balkon van het gemeentehuis. Samen met Burgermeester Ronald van Meygaarden werd het wapen terug gemonteerd en onthuld.

Guusje en alle andere Boxtelaren kunnen tijdens het carnavals feest het wapen weer bewonderen en hopelijk laat de zon zich zien, zodat het goud in het wapen kan schitteren over het plein.