Relatiegeschenk voor Leisurelands

“We vinden het samenwerken met het onderwijs enorm belangrijk. Dit prikkelt en voedt ons met verrassende ideeën en inspiratie. In de samenwerking met SintLucas spreekt betekenisvolle creativiteit ons erg aan.”

Ontwerp een relatiegeschenk van keramiek, glas, leer of textiel wat past bij een recreatiegebied van Leisurelands. Met deze vraag gingen studenten van de opleiding Creatief vakman glas, leer keramiek en textiel aan de slag. Zij kregen vanuit Leisurelands de vraag om een relatiegeschenk te ontwerpen wat aansluit bij de totaalbeleving van hun organisatie. Een mooie opdracht waarbij studenten met hun creatieve talent aan de slag kunnen met een betekenisvolle opdracht uit het werkveld.

 

Leisurelands

Leisurelands is exploitant van verschillende recreatiegebieden in Oost-Nederland met daarbij als uitgangspunt de combinatie tussen natuur en recreatie om recreëren voor iedere bevolkingsgroep toegankelijk te maken. Leisurelands wil mensen de deur uit laten gaan en steeds opnieuw laten ervaren hoe mooi, leuk en actief je kunt recreëren in het buitengebied van Nederland.

 

Klantopdracht

“De vraag vanuit de opdrachtgever om een relatiegeschenk te ontwerpen en maken sluit goed aan bij onze opleiding Creatief vakman. Tijdens het tweede leerjaar werken studenten altijd aan een echte klantopdracht dus de timing was perfect”, aldus Janneke Binnendijk, bedrijfscontactpersoon vanuit SintLucas. “Met een klantopdracht werken we samen met de opdrachtgever de vraag uit in een briefing voor studenten. Met deze briefing kunnen de studenten dan gericht aan de slag.”

Na de briefing zijn de studenten aan de slag gegaan met de opdracht. Tijdens deze fase maken de studenten meerdere (schetsmatige)ontwerpen. Deze ontwerpen worden beoordeeld door medestudenten en op basis hiervan kiezen de studenten een final ontwerp wat ze uitwerken voor de opdrachtgever. Janneke: “Onder de opleiding Creatief vakman vallen verschillende ateliers namelijk: glas, leer, keramiek en textiel. Voor deze opdracht was het de bedoeling dat studenten een combinatie maakte tussen twee ateliers. Zo koos de ene student bijvoorbeeld voor de combinatie leer en keramiek en de andere student voor glas en textiel.”

 

Samenwerking

Adriaan van der Linden, Manager ontwikkeling bij Leisurelands “We hebben eerder samengewerkt met SintLucas vanuit de opleiding Ruimtelijk vormgeven en dat leverde mooie resultaten op. Het is waardevol dat de samenwerking een vervolg heeft gekregen met de opleiding Creatief vakman. We vinden het samenwerken met het onderwijs enorm belangrijk. Dit prikkelt en voedt ons met verrassende ideeën en inspiratie. In de samenwerking met SintLucas spreekt betekenisvolle creativiteit ons erg aan.“

Tussentijdse presentatie

Na een paar weken vond de tussentijdse presentatie plaats waar ook de opdrachtgever bij aanwezig was om de studenten van feedback te voorzien. Adriaan: “Tijdens de tussentijdse presentatie zijn onze verwachtingen overtroffen. Wat de studenten allemaal kunnen bedenken, ontwerpen en maken met de verschillende materialen is echt waanzinnig. Voor ons was het vooraf lastig inschatten wat we konden verwachten, maar wat we hebben gezien was echt boven verwachting.”

 

Spanning

Studenten kregen tot de eindpresentatie de tijd om de feedback van de tussentijdse presentatie te verwerken. Tijdens de eindpresentatie presenteerden studenten hun eindproduct aan de opdrachtgever en koos Adriaan samen met Kees Rutten, directeur Leisurelands, vanuit elk atelier een product. Dit was voor de studenten natuurlijk erg spannend, want het de gekozen producten werden door Leisurelands afgenomen en gebruikt als relatiegeschenken. Adriaan: “De gekozen producten staken er bovenuit wat betreft creativiteit en interpretatie van de opdracht.” Adriaan en Kees kozen uiteindelijk voor: een dambord met damstenen gemaakt van keramiek, een decoratieve schaal gemaakt van vilt en glas, een poncho gemaakt van textiel en leer en een fotostandaard gemaakt van glas en keramiek.

 

Decoratieve schaal

Student Creatief vakman glas Noa Schoondermark ontwierp de decoratieve schaal voor Leisurelands. Noa: “Voor mijn schaal heb ik glas gecombineerd met textiel. Ik heb een aantal jaar geleden een viltcursus gedaan en de technieken die ik daar geleerd heb zijn mij altijd bijgebleven. Het leek mij voor deze opdracht mooi om deze techniek weer te gebruiken om contrast tussen het harde, glanzende van glas en het zachte van vilt weer te geven.” Het glas in de schaal symboliseren de meren van Leisurelands en het vilt om de schaal heen de natuur. De schaal is zowel functioneel als decoratief te gebruiken.

Noa: “De fuse en smelttechnieken die ik voor het glazen stuk gebruikt heb waren best nieuw voor mij. Ik ben aan de slag gegaan met het doen van verschillende testjes om het marble effect te creëren. Dit is uiteindelijk goed gelukt. Het vilt heb ik opgebouwd uit verschillende lagen. Door middel van het vilt nat te maken met warm water en door de zeepwrijving komen de vezels bij elkaar en krijg je het gewenste effect.”

 

“Ik kon het niet geloven”

“Toen ik te horen kreeg dat mijn product was gekozen was ik zelf erg verrast en kon ik het niet meteen geloven. Ik ben echt vereerd dat ik deze mogelijkheid heb gekregen en super enthousiast dat ik iets gemaakt heb wat ik heel erg leuk vind.

Naast de decoratieve schaal van Noa zijn heeft Leisurelands ook gekozen voor de volgende relatiegeschenken:

  • Een glazen fotolijst met onderzetter van keramiek in de vorm van een recreatiegebied gemaakt door Koos van Hoof
  • Een poncho gemaakt van textiel gemaakt door Sophie Metselaar
  • Een leren dambord met damstenen gemaakt van keramiek gemaakt door Maeve van Leuken & Tarah Langenberg