Opdracht gevelreclames 'Teekens aan de wand'

In de Vestingstad Valkenburg aan de Geul bevinden zich meer dan 170 monumenten. Het Limburgs stadje bezit tientallen gevelreclames. De gevelreclames ontstonden eind 19e eeuw in de tijd van de Belle epoque en Jugendstil. Stichting “Teekens aan de Wand” behoudt zoveel mogelijk van deze waardevolle historische gevelreclames.

We werken binnen de opleiding Decoratie- en restauratieschilder graag samen met deze stichting. Dit najaar is de historische gevelreclame van het botermerk “Blue Band” teruggebracht door Lonneke van Gerwen, studente van de opleiding Decoratie-en restauratieschilder. Zij heeft in haar stageperiode een compleet proces doorlopen zoals; archiefonderzoek, overleg met gemeente en huiseigenaar, het schrijven van een plan van aanpak met hulp van een verftechnisch adviseur van Sikkens, en de uiteindelijke uitvoering.

Bijdragen aan de toekomst

Student Lonneke vertelt enthousiast: “Blue Band is een heel bijzonder en leerzaam project voor mij geweest. Met de ervaring die ik heb opgedaan op school kon ik met veel dingen helpen en ook weer nieuwe ervaringen opdoen. Om iets in de praktijk te doen, wat je normaal in het klaslokaal doet is natuurlijk superleuk. Het hele proces heb ik meegemaakt, van onderzoek tot schilderwerk. Ik vind het bijzonder om als derdejaars student met zo’n project mee te werken en samen met een getalenteerde kunstenares dit kunstwerk op de muur te zetten. Een stukje van mijn kunst zal nu altijd op de muur staan en dat maakt het zo’n bijzondere stage. Stichting Teekens aan de Wand is een mooie organisatie en ik ben blij dat ik een bijdrage heb kunnen leveren om opnieuw historische kunst te laten zien. Ik hoop dat ik dit jaar een nog meer projecten mag meewerken bij deze stichting.”