De bachelor op studietrip naar Londen

In januari zijn onze studenten van de Bachelor Visual Communication en 3D Design op studietrip geweest naar Londen. Naast al die leuke hoogtepunten werd er ook gewerkt aan een belangrijke opdracht. Studenten Stijn Scholten en  Evy Lavain vertellen je graag over hun ervaring. De Bachelor die SintLucas aanbiedt is een samenwerking met de University of Northampton.

Voordat Stijn en Evy zijn begonnen aan de Bacelor 3D Design hebben ze beide de opleiding Ruimtelijk vormgeven gevolgd. Stijn koos voor de specialisatie Interieur en Evy voor Event. 

 

Terugblik studietrip

Op maandag begon de reis naar Londen. Na aankomst gezellig dineren in de stad en een rustige avond, de volgende dag staat een druk programma te wachten! De studenten hadden een aantal vaste momenten en de rest focusten ze zich op de opdracht die ze mee hebben gekregen tijdens deze reis. Deze opdracht ging over een van de 17 sustainable development goals (SDG’s) waarvoor ze een oplossing moesten bedenken. De studenten waren vrij om een eigen onderwerp te kiezen. Naast deze opdracht was er ook tijd om inspiratie op te doen. Studenten brachten een bezoek aan het Design Museum, Ogilvy (een brits reclame-, marketing- en PR-bureau), en de University of Northampthon. Kortom een hele drukke maar leerzame week voor onze studenten.

Stijn: “Het leuke, maar ook het spannende aan deze reis vond ik dat je voor je onderzoek random mensen op straat moest aanspreken om achter informatie te komen. Het blijft toch een ander land, andere taal, andere mensen en een andere cultuur. Ik heb geleerd hoe je mensen spontaan moet interviewen en tegelijkertijd zo min mogelijk tijd van hen in beslag neemt. Ik heb er heel veel aan gehad en neem dit mee bij andere onderzoeken.”

Stijn Scholten - SDG 10 Reduce inequality

“Ik heb onderzoek gedaan naar verschillende queer spaces in Londen. Ik kwam erachter dat zij veel last hebben van gentrificatie. Dat houdt in dat die zogeheten queer spaces vaak verdwijnen, omdat daar dan een ander bestemmingsplan voor bedacht is. Zij moeten dus regelmatig ongevraagd een nieuwe veilige plek gaan zoeken. Daarbij heb ik in mijn onderzoek vooral gekeken naar hoe deze plekken er letterlijk uit zien, met dus toch nog een focus op interieur.

Mijn oplossing voor dit probleem is om een soort yurt te maken die je mee kunt nemen naar verschillende plekken. Zo kun jij steeds je eigen vertrouwde omgeving meenemen wanneer gentrificatie op de loer ligt. In de caravan ontwierp ik een tapijt op basis van verschillende kleuren die voortkomen uit de verschillende pridevlaggen. Om de opdracht toch te verkleinen heb ik dit tapijt laten dienen als hoofdzaak in het ontwerp, zodat het flexibel blijft in gebruik.”

Evy Lavain - SDG 14 Life below water

“Ik ben in Londen op onderzoek uitgegaan naar de vervuiling van de Thames. Uit mijn desk- en fieldresearsch is uit uitgekomen dat babydoekjes een van grootste problemen is van deze rivier. Ik heb een alternatief bedacht hoe herbruikbare babydoekjes makkelijk te gebruiken zijn. Het concept herbruikbare babydoekjes bestaat namelijk al, alleen is het gebruik van deze doekjes erg onhandig (gebleken uit onderzoek).

Ik heb een systeem, inclusief product, bedacht hoe herbruikbare babydoekjes voor elke ouder toegankelijk worden. Het product bestaat uit 2 boxen, met daar in verwisselbare cassettes, die je aan de muur hangt bij de commode. De eerste box bevat een cassette met daarin schone vochtige babydoekjes. De doekjes worden naar boven gedrukt door een push-up systeem, zodat ze snel uit de box te halen zijn. De tweede box bevat een cassette voor het wegwerpen van de gebruikte doekjes, deze bevat een antibacteriële laag en een geurneutralisator. Wanneer de cassettes volledig verbruikt zijn kunnen ze makkelijk uit de boxen gehaald worden en vervolgens langs de straat gezet worden. Een service komt de gebruikte cassettes ophalen en reinigt deze vervolgens. De babydoekjes worden gewassen en kunnen weer opnieuw gebruikt worden.”

Meer informatie over onze bachelor opleiding?

iF DESIGN STUDENT AWARD

Alle ontwerpen die tijdens deze reis bedacht en uitgevoerd zijn door onze studenten, worden ingezonden voor de iF Design Student Award. Een van ‘s werelds belangrijkste designprijzen voor studenten, met jaarlijks ongeveer 10.000 inzendingen van over de hele wereld. iF Design biedt een platform voor innovatieve concepten van studenten. Een mooie kans voor onze studenten om zo meer eer voor zijn of haar werk te kunnen krijgen en naamsbekendheid op te bouwen.

Meer informatie over de iF Design Student Award? Klik hier.