Studenten dragen bij aan verhalen voor Stichting Behoud Oorlogsherinneringen

In samenwerking met Stichting Behoud Oorlogsherinneringen.

We begeleiden onze creatieve talenten naar een mooie toekomst. We vinden het daarbij belangrijk om samen te werken met de samenleving aan betekenisvolle projecten. Eén van de samenwerkingen waar wij trots op zijn is met Stichting Behoud Oorlogsherinneringen. Studenten van de opleiding Media- en evenementenmanagement legden bijzondere herinneringen aan de oorlog vast op video. We gaan in gesprek met studenten Noor en Cas en opdrachtgever Mats Rots.

 

Mooie opdracht met een heftig thema

Studente Noor verteld: “Het was een heftige, maar mooie opdracht om aan te mogen werken. Ik heb het onderwerp altijd interessant en aangrijpend gevonden. Ik vind het mooi dat Stichting Oorlogsherinneringen deze verhalen bewaard en doorverteld. Cas vult aan: “Van jongs af aan kijk ik al documentaires over oorlogsverhalen. Het is een interessant thema, dat nooit vergeten mag worden. Voor mij was dit project extra persoonlijk, omdat het verhaal over mijn opa ging. Zelf heb ik hem nooit gekend, maar hierdoor heb ik hem wel leren kennen. Het was bijzonder om hieraan te werken, omdat alle emoties extra binnenkwamen.“

 

Werken voor een opdrachtgever

Vanuit de opleiding leren studenten alles rondom mediaproductie. Dat kwam in dit project goed aan bod. Noor legt uit: “We hebben de vraag van Mats goed doorgenomen. Vervolgens zijn we tot een concept gekomen en hebben daarop een script en planning gemaakt rondom de interviews. Cas en ik werkten fijn samen: we waren allebei gemotiveerd om deze opdracht, met dit belangrijke thema zo goed mogelijk te uit te voeren. Cas vertelt: “Voor een echte opdrachtgever voelt het toch dat je extra goed werk moet leveren. Daarnaast heb ik ook wel echt geleerd hoe belangrijk plannen en afstemmen is bij mediaproducties: van het reserveren van videoapparatuur, inplannen en voorbespreken van interviews tot het reserveren van videolocaties.” Noor vult aan: “En dat je de tijd moet nemen om naar iemands verhaal te luisteren. Maar anderzijds ook ervoor moet zorgen dat het verhaal zo goed en duidelijk mogelijk verteld wordt voor de kijker.”

 

“We zijn heel trots op ons eindresultaat voor de stichting. Dankzij de edit van Mats is de video nog mooier geworden.”

 

Benieuwd naar de video’s? Klik op de onderstaande links om deze te bekijken

Belangrijk dat verhalen gedeeld blijven worden

Opdrachtgever Mats Rots, vrijwilliger bij Stichting Behoud Oorlogsherinneringen is blij dat er audiovisueel beeld is voor de stichting; “Het is zo belangrijk dat we aan de huidige generatie kunnen laten zien hoe het was en dat verhalen en herinneringen gedeeld blijven worden. Mooi om te ervaren hoe studenten omgaan met dit thema. Er zijn goede, verschillende verhalen met ieder een andere insteek zijn ontstaan. De samenwerking met SintLucas is goed bevallen. Natuurlijk zijn er altijd verbeterpunten voor een volgende samenwerking. Nu is bijvoorbeeld de edit van alle video’s door ons zelf gedaan, dat is een tijdrovende klus. Daarin kunnen we volgende keer de samenwerking met een andere opleiding binnen SintLucas opzoeken. Wat ons betreft komt er zeker een vervolg.”