Een verrassende visuele vertaling op de uitdagingen in ouderenzorg

We weten dat de zorg verandert. Zorggroep Elde Maasduinen (ZGEM) en creatieve vakschool SintLucas zochten naar een prikkelende en verrassende visuele vertaling van de toekomst van de zorg. Zo ontstond de Expositie Samenzorg. Een expositie vol beelden met emotie en humor, of juist heel abstract. Tenminste tot 1 mei 2023 door iedereen vrij te bezichtigen in Zorgexpertisehuis Liduina in Boxtel.

Samen is het leven mooier. Ook als je in een verpleeghuis woont. Naasten zijn dan misschien wel nóg belangrijker dan voorheen. Als het gewone leven wordt doorgezet is dat van grote waarde voor de bewoners én de medewerkers. In de praktijk blijkt dit nog lang niet altijd vanzelfsprekend. Deze expositie vol beelden met emotie, humor of juist abstractie maakt dit onderwerp op een mooie manier bespreekbaar.

Oma als fotomodel 
Aan tien studenten van de opleiding Ruimtelijk Vormgeven van SintLucas is de uitdaging gegeven om dit visueel in beeld te brengen. Met als gevolg stuk voor stuk foto’s om bij stil te staan. Eén van de studenten vertelt: “Het was zo leuk om met mijn eigen oma aan de slag te gaan! Ik merkte dat ze het heerlijk vond om samen met mij op pad te gaan en als fotomodel te figureren. Ik ben echt aan het denken gezet. Niet alleen over de opdracht, maar ook over hoe ik met mijn oma omga.”

Handje helpen

Handje helpen 
“We hebben er bewust voor gekozen om de expositie in Liduina te lanceren. Hier staat hij recht in het hart van de ouderenzorg, daar waar het gesprek over gaat”, vertelt Janneke Heesakkers, communicatieadviseur bij ZGEM en mede-initiatiefnemer van de expositie. “We hopen het gesprek rondom samenzorg meer op gang te brengen. Samenzorg is een heel actueel thema in de ouderenzorg. Als familie of vrienden van bewoners een handje helpen, zie je dat dat zo veel doet met iedereen op de afdeling. Het brengt echt momenten van levensgeluk” vult Hanneke van der Meide, programmamanager Samen Zorgen, aan.

Reizende expositie 
De expositie is bedoeld om te reizen. Zo kan hij naar verschillende locaties van ZGEM, maar ook collega-zorginstellingen kunnen er gebruik van maken. De realisatie van de Expositie Samenzorg is mede mogelijk gemaakt door de samenwerking Iedereen Zorgt. Ouderenzorgorganisaties in Noordoost Brabant werken hierin samen aan de uitdagingen van de toekomst.

Wil je samenwerken met SintLucas?Wil je samenwerken met SintLucas?