Alumni genomineerd voor Social Design Award

Samen succesvol zijn dat kan op heel veel manieren binnen SintLucas.

Deze keer twee pas afgestudeerde studenten en twee verschillende projecten maar beide genomineerd voor de Social Design Talent Award. Ieder jaar deelt de gemeente Eindhoven tijdens de Dutch Design Week verschillende awards uit waaronder de Social Design Talent Award. Dit is een prijs voor jonge ontwerpers die met hun concept de maatschappij ietsjes beter maken.

De winnaar ontvangt €10.000,- euro en een betaalde opdracht bij de gemeente Eindhoven. Merel van Summeren 20 jaar (Ruimtelijk Vormgeven + Bachelor 3D Design) en Rein Vos 23 jaar (Allround Mediamaker + Crossmedia + Bachelor Visual Communications) zijn beide afgelopen school jaar afgestudeerd en hiervoor genomineerd.

Merel van Summeren is genomineerd met haar project ‘a day with rheumatism’ en Rein Vos is genomineerd met zijn project ‘Een brief voor de vrijheid’, samen in gesprek hierover.

Rein: “Allereerst gefeliciteerd Merel met je nominatie, ik had al over je project gelezen. Super tof!”

Merel: “Dankjewel voor je compliment, dat geldt uiteraard voor jou hetzelfde. Gefeliciteerd Rein!”

Rein: “Thanks! Ik ben ook erg blij mee. Kan je me iets meer meenemen in het verhaal achter het project?”

Merel: “Mijn project heet ‘a day with rheumatism’. Het is een bordspel die je de gelimiteerde energie levels van een reuma patiënt laat ervaren. Alle spelers beginnen met een energielevel dat wordt bepaald door verschillende factoren: het weer, hoe goed je hebt geslapen en wat je de vorige dag hebt gedaan. Door het spel heen moet je verschillende keuzes maken die je energiepunten (fiches) kosten. Het bordspel gaat niet over winnen, maar is een conversatie tool. Het spel kan het hopelijk makkelijker maken voor reuma patiënten om over hun symptomen/klachten te praten met hun omgeving.”

Rein: “Mooi project hoor Merel, lijkt me vooral ook interessant doordat je met de doelgroep in gesprek gaat en dit het resultaat is geworden. Hoe heb je dat ervaren?”

Merel: “Ik vond dat in het begin wel lastig en daardoor ook spannend. Maar uiteindelijk heel interessant en mooi om te zien dat de doelgroep enthousiast was. Toen het spel af was heb ik het samen met de doelgroep getest en daar kreeg ik ook hele fijne feedback op. Iemand zei zelf als ik zoiets had gehad toen ik net wist dat ik reuma had was dat echt een uitkomst geweest. Maar hoe zit het met jou project?”

Rein: “Dat is nog eens een compliment! Nou mijn project gaat over een heel ander maatschappelijk stuk, namelijk vrijheid en de tweede wereldoorlog. ‘Een Brief Voor De Vrijheid’. Dit is een interactief lesprogramma waarin lokale leerlingen worden voorgesteld aan de 28-jarige verzetsstrijder Kees Kappers. Die in de Tweede Wereldoorlog zijn leven heeft gegeven voor de vrijheid van de gemeente Cranendonck.

De studenten komen doormiddel van een film en het online dagboek van Kees meer te weten over zijn leven. Dan schrijven ze een brief en die gaat in een vrijheidsdoos. Deze doos wordt een jaar later in aanloop naar 4 & 5mei heropend. Op dat moment staan ze nogmaals stil bij hun vrijheid en blikken ze terug op het afgelopen jaar. Leuk side note is dat deze fascinatie is ontstaan door mijn vader die hier ook veel vanaf weet.”

Merel: “Een mooi maatschappelijk thema Rein. Een heel interessant project, mooi hoe je van je eigen interesse een maatschappelijke oplossing hebt weten te bedenken. En wat zijn je toekomst plannen mocht je de award in ontvangst nemen?”

Rein: “Een ding is zeker, dan wil ik dit lesprogramma landelijk maken voor iedere middelbare school. Maar dan wel zo dat het verhalen zijn uit de gemeenste zodat het verhaal dicht bij de leerlingen staat. Dat lijkt me geweldig! En jij Merel?”

Merel: “Klinkt goed! Ik wil graag het spel zo uitbreiden dat het helemaal klopt omtrent het energielevel. Want het is niet zo dat reuma patiënt alleen maar energie verliezen maar ze krijgen dit natuurlijk ook van bepaalde dingen. Zodat het zo realistisch mogelijk is. Maar eerst even afwachten of dit zo mag zijn en anders ga ik mezelf sowieso focussen op mijn eigen bedrijfje dat ik op wil starten al illustrator en product designer.”

Rein: “Mooie plannen Merel! Een ding is zeker, ik wil verhalen blijven vertellen ongeacht de uitslag van deze award. We krijgen een mooi podium voor ons als jonge ontwerpers!”

Benieuwd aan wie de award wordt uitgereikt? Kom op donderdag 26 oktober naar de uitreiking hiervan tijdens de Dutch Design Week.

“Een ding is zeker, dan wil ik dit lesprogramma landelijk maken voor iedere middelbare school.”