Studenten doen mee aan ontwerpwedstrijd MADE-Life

Elk jaar daagt Stichting MADE-Life jongeren uit om ideeën, concepten en ontwerpen te ontwikkelen die de geestelijke gezondheid verbeteren van kinderen en jongvolwassenen met psychische problemen. De onderwerpen zijn elk jaar weer anders, zo ook de Challenges. Alle inzendingen worden geëvalueerd door een vakjury en een (voormalige) patiëntenjury.

Stichting MADE-Life op zoek naar innovatieve manieren om de geestelijke gezondheidszorg voor kinderen, jongvolwassenen en alle mensen in Nederland te verbeteren. Hiervoor organiseren zij innovatieve Challenges in samenwerking met studenten en (voormalige) patiënten uit het hele land. Samen willen zij de noodzakelijke belangrijke veranderingen in deze geestelijke gezondheidszorg realiseren: van kleine tactische verbeteringen en kunsttentoonstellingen tot grote veranderingen.

De Challenge van 2024 heeft al thema: “Behandelplek van de Toekomst”. Bekijk hier de inzendingen van onze studenten van de opleiding Ruimtelijk vormgeven – interieur.

Rik van de Wiel

Een kamer waar de cliënt zich thuis voelt door de dynamische inrichting en knusse hoekjes, dit stimuleert de neiging om je te openen voor een gesprek. Ook biedt de kamer de mogelijkheid om op meerdere plekken te zitten of te staan. Warme kleuren, zachte stoffen en muziek spelen een grote rol in het ontwerp.

Muziek is een goed onderwerp om een gesprek mee te starten, in de kamer is daarom een speakerbox te vinden waarmee muziek op de achtergrond gedraaid kan worden, ook kunnen er posters van verschillende artiesten aan de muur gehangen worden wat zorgt voor een gesprekopener. Persoonlijk denk ik dat dit erg helpt bij het bonden en vertrouwen tussen de psychiater en cliënt.

De naam van mijn concept is ‘my safe cocoon’. Dat houdt in dat ik een fijne en veilige plek ofwel een ‘cocon’ wil creëren voor de cliënten. De cocon wordt een plek om te ontsnappen aan de drukte die zich buiten de kamer bevindt en om tot rust te komen.

Een plek om jezelf te kunnen zijn en waar niemand zal oordelen. Het doel is daarbij om de ruimte rust, veiligheid en vertrouwen uit te laten stralen. In de behandelkamer zullen gevoelige gesprekken worden gevoerd die voor niemand anders bedoeld zijn. Daarom kun je de ruimte ook zien als een soort bubbel van vertrouwen. Wat er in de bubbel word besproken blijft in de bubbel. In de bubbel kun je helemaal jezelf zijn en alles vertellen. Ik wil mensen op hun gemak stellen en comfort geven.

De eyecatcher van de behandelkamer is de zitkuil met cocon er omheen. De zitkuil is een driekwart cirkel zodat je geen trapje op of af hoeft om erin te komen. Zodat mensen met een handicap zonder probleem ook in de zitkuil kunnen komen. De zitkuil heeft een omhulsel. Dit is de zogenaamde cocon. Door de cocon die om de zitkuil heen gewikkeld zit voelt het veilig en knus aan. Ik wil met het omhulsel de privacy benadrukken. De gesprekken blijven binnen de muren en zullen de ruimte niet verlaten.

Sterre van Baardwijk

Bij het ontwerpen van een nieuwe behandelruimte komen veel verschillende dingen kijken. Denk bijvoorbeeld een brede doelgroep met een leeftijd van 12+, veiligheid regels en de wensen die van de cliënten. Een ding wist ik zeker, het moest anders. Het sombere, oude, oncomfortabele en onpersoonlijke gevoel moet verdwijnen. In mijn ontwerp hangt daarom een relaxte en huiselijke sfeer waar iedereen zich op zijn gemak zal voelen. De groene kleur roept een gevoel van veiligheid en harmonie op. Het hout voelt natuurlijk en warm aan. De spiegels aan het plafond zorgen ervoor dat er extra zonlicht de kamer binnenkomt.

Aan het plafond hangen de driehoekige spiegels. Deze spiegels geven een wazig beeld zodat je niet te direct naar jezelf kijkt, niet iedereen heeft namelijk een positieve zelfreflectie en wilt direct naar zichzelf kijken.

Nina Wels

Veiligheid, rust en vrijheid. Dat is waar mijn ontwerp voor de behandelplekken om gaat. Het zijn kernwoorden die in mijn onderzoek naar boven kwamen als iets waar veel behoefte aan is.

De ruimte is uitnodigend, maar niet te druk zodat het niet klinisch maar huiselijk aanvoelt. Dit heb ik gedaan door het gebruik van natuurlijke materialen en organische patronen. Ik heb als hoofdkleur groen gekozen omdat dit staat voor natuur, groei en harmonie. Ook is een van de belangrijkste elementen van mijn ontwerp toegankelijkheid en uitvoerbaarheid. Door een uniek maatwerkmeubel te maken als bureau is de ruimte makkelijk aanpasbaar. U kunt het bureau inklappen waardoor de hele ruimte benut kan worden. De ruimte is symmetrisch ontworpen wat zorgt voor rust en harmonie. Ook ontstaat hierdoor minder snel het gevoel van een machtsverhouding. Het natuurlijke behang dat doorloopt in het plafond zorgt voor een veilig gevoel.

Jasmine van Kessel

Inner strength & peace. Een plaats voor het vinden van je innerlijke rust en/of je innerlijke kracht. Een fijne, veilige en betrouwbare plek waar ieder zijn verhaal kan doen en waar er daadwerkelijk naar je geluisterd wordt.

Comfortabel, kalm en krachtig zijn kerwaarden die de ruimte hierbij typeren. Een warme en rustieke uitstraling die rust crëeert in zowel je hoofd als in de omgeving. Zachte materialen zoals kleden en zachte stoffering en zachte kleuren zorgen voor een gevoel van veiligheid en geven een ‘woonkamer’ gevoel. Dit verwijst terug naar de innerlijke rust.

​Er is meer te zien dan alleen jij zelf waardoor je niet het gevoel krijgt dat je direct bloot wordt gegeven. De wat grovere sterke materialen en ruwere structuren daarentegen zoals het onbewerkte hout en boomschors én de natuurlijke donkerdere kleuren verwijzen naar de innerlijke kracht.

 

Madelief van Riel

De conceptnaam zegt het al: ‘adapt the room to your mood’ wat letterlijk betekent ‘pas de kamer naar uw stemming aan’. Ik ga een ontwerp creëeren waarin het voor de patiënt mogelijk is de behandelkamer zelf aan te passen naar zijn/haar gemoedstoestand.

Door hier in de eerste 5 minuten van het gesprek mee bezig te zijn breekt het het ijs en de barrière tussen behandelaar en patiënt, en voelt de patient zich meer op zijn/haar gemak. Deze ruimte is aan te passen door LED-licht, gordijnen en modulaire meubels

Nadine Berendschot

EMBRACE is een concept ingegaan op een probleemstelling: gebrek aan een band/connectie tussen de cliënt en behandelaar.

EMBRACE is een oplossingsgericht concept en wil dit verbeteren! Door middel van deze missie zal men zich gehoord, omarmd en geaccepteerd voelen in deze ruimtes en streven we samen naar een betere mentale gezondheid.

Daarnaast zit in EMBRACE een nieuw uniek idee verwerkt, dit staat nog in de kinderschoenen. Namelijk een elastisch plafond. Hiermee houden we toegang tot het systeemplafond en denken we wederom in oplossingen. Gespannen elastiek is erg sterk en kan ingezet worden om elementen aan op te hangen. Benieuwd naar dit conceptuele ontwerp? Neem een kijkje in EMBRACE door middel van bovenstaande afbeeldingen en ervaar!

Liza Mols

Ik heb de behandelruimte geïnspireerd op een Japanse zen tuin. Ik heb een rustgevende ruimte gecreëerd, dit heb ik gedaan door gebruik te maken van materialen zoals hout, steen en stof gecombineerd met neutrale en kalmerende kleuren.

​Bij binnenkomst is er een hoge kast waar eventuele spullen zoals een laptop of boeken weggestopt kunnen worden. Het boeddhabeeld is een mini-waterval die een rustgevend gevoel creëert.

De ‘stenen’ elementen zijn stoffen poefs waar je op vele verschillende manieren kan gaan zitten, als je dit niet fijn vind heb ik een stoel in de ruimte gezet zodat iedereen zich comfortabel kan voelen.

Mila Jakobs

Na mijn onderzoek stuitte ik op drie woorden die in mijn gedachten bleven hangen: vrijheid, verlossing en een veilig gevoel. Deze woorden waren mijn inspiratie voor mijn ontwerpproces. Ik vond het belangrijk om een ruimte te creëren waarin mensen zich vrij en geborgen voelen, waar ze alles kunnen delen. Dit gevoel van geborgenheid is essentieel voor het tot stand brengen van een ontspannen sfeer. De zoektocht naar de perfecte uitdrukking van deze woorden leidde me tot de zin “zo vrij als een vogel”.

Om mijn concept visueel tot leven te brengen, koos ik voor luchtige tinten, vloeiende lijnen en subtiele verlichting. Mijn streven naar een minimalistisch design weerspiegelt de eenvoud en helderheid die ik wil overbrengen.

Mijn inspiratie vond ik in de luchtstromingen waarin vogels elegant navigeren. Door deze organische vormen te integreren in mijn ontwerp, wilde ik niet alleen esthetiek toevoegen, maar ook de diepere betekenis van “zo vrij als een vogel” vastleggen. De vloeiende lijnen en subtiele nuances in mijn ontwerp weerspiegelen de natuurlijke bewegingen van vogels in de lucht, en dit draagt bij aan de algehele harmonie van de ruimte.

Lot Beekman

“Serenity of natural vibes” staat voor Ying en Yang en in dit geval voor een contrast tussen kleuren en materialen. Denk hierbij aan: tegels en hout gecombineerd met zachte stoffen en aardse kleuren.

In mijn ontwerp word een effectief en fijne ruimte gecreëerd met een terracotta kleuraccent, om toch een rustige uitstraling weer te geven. Ook komt er comfortabel meubilair en warme verlichting. Zo komt het huiskamer gevoel terug. Een combinatie van decoratie maken de ruimte een geheel. Door planten te plaatsen in de kamer word de natuur, in de buitenomgeving van het pand ook terug gehaald naar binnen. Met prachtige design meubels en maatwerk maak je zo een fijne sfeer, waardoor clienten zich helemaal op hun gemak voelen.

In ons dagelijks leven worden wij bewust en onbewust beïnvloed door de omgeving waarin we ons bevinden. Omgevingskenmerken zoals kleuren, geuren, muziek, materialen en de indeling van de ruimte hebben een bepalende invloed op ons welbevinden en functioneren.