Wereldexpo in Chengdu. Door Pieter Verbraak

Wereldexpo in Chengdu

Pieter Verbraak is gastdocent bij de opleiding Vormgeven, Product, Ruimte & Media. Naast zijn baan als docent is hij ook interieurarchitect en heeft zijn eigen bedrijf genaamd Pjotr-design. Begin vorig jaar kreeg hij de vraag of hij een ontwerp wilde maken voor het Nederlands Paviljoen op de wereldexpo in Chengdu, een stad in China met 16.000.000 inwoners. Een hele eer natuurlijk! 

Het ontwerp
Pieter: “Het was een flinke uitdaging, want….hoe ga ik Nederland neerzetten in China? In heel de wereld kennen ze Nederland natuurlijk van de tulpen en de klompen, maar die wilde ik net niet gebruiken. Door middel van een mindmap ben ik toen gekomen op 4 belangrijke zaken waarmee Nederland bekend is in de wereld (zie onderstaande afbeelding).”

Wereldexpo

“Er ontstonden zo dus 4 gebieden, die ook elk een eigen karakter hebben gekregen. De gebieden zijn steeds afgekaderd met constructies welke refereren naar de rijtjeshuizen en de houtskeletbouw waar we in Nederland veel mee werken. Binnen de 4 gebieden heb ik steeds met een grid gewerkt, geïnspireerd op het polderlandschap met zijn hekken en sloten, maar ieder gebied heeft zijn eigen karakter.”

Dutch Design
Een plek om rustig te zitten. Het grid bestaat hier uit een grote bank welke refereert naar de werken van Mondriaan.

Wereldexpo
Wereldexpo

Dutch traditions 
Hier kunnen de bekende elementen uit Nederland nog eens worden gepresenteerd. Deze ruimte wordt voornamelijk gebruikt voor presentaties aan grotere groepen. Het grid bestaat hier uit de bekende paaltjes met draad zoals op de weilanden.

Dutch logistics
Dit gebied verwijst voornamelijk naar de handelsmentaliteit van Nederland en de grote logistieke rol die we spelen met Port of Rotterdam en railverbindingen. Hier is voornamelijk ruimte voor productpromotie.

Dutch DJ’s
Momenteel 1 van de meest voorname exportproducten van Nederland. Hier kunnen informele activiteiten plaatsvinden onder het genot van een drankje en een muziekje. Het grid wordt gevormd uit een ander groot exportproduct: De Mojo barrier.

Vanaf de toren in het midden heb je een mooi uitzicht op alle verschillende gebieden, de toren trekt alle gebieden weer bij elkaar waardoor het geheel verwijst naar een ander icoon van ons land: de windmolen.

Wereldexpo

Via de onderstaande QR-code is het ook mogelijk om virtueel rond te kijken in het paviljoen!

Wereldexpo
Wereldexpo