Eerste editie succesvol verlopen

Terugblik Start-up Festival

Student Jeroen en docenten Aafko en Vivian blikken terug op het Start-up festival

Student Jeroen Icks en docenten Aafko Bergenhenegouwen en Vivian van Lier blikken terug op het Startup festival dat op 3 april in Boxtel plaatsvond. De eerste editie was een succes en de drie kijken met plezier terug op deze dag.

Doel van het festival was om de zestig start ups van de derdejaars studenten Vormgeven product, ruimte en media (VPRM) een podium te geven. De studenten die het keuzedeel Ondernemen volgen, waren verantwoordelijk voor de organisatie van het evenement.

Jeroen Icks, derdejaars student VPRM was een van de projectleiders. “Samen met mijn groep was ik verantwoordelijk voor het werven van bezoekers. Om het festival meer bekendheid te geven zijn we onder andere op een netwerkborrel van Eindhovense bedrijven geweest. Daar hebben we een korte pitch gegeven en flyers uitgedeeld.” Jeroen geeft aan dat de organisatie hem veel energie kostte “maar dat was het zeker waard. Het festival werd heel goed bezocht. Toen ik dat zag, wist ik wel waar ik het allemaal voor had gedaan.”

Jeroen Icks

Foto Jeroen gemaakt door Jurian Kriebel

Aansturen
Het aansturen van een groep van zes mensen vond Jeroen een uitdaging. “Ik had dat nog nooit gedaan. Je moet ze aan de gang houden. En omdat je met verschillende persoonlijkheden te maken hebt, ga je met iedereen anders om.” Om zijn rol als projectleider goed te kunnen vervullen, kreeg hij hulp van docenten Aafko en Vivian. “Zij keken mee. Als er zich problemen voor deden, lieten ze het ons eerst zelf oplossen. Kwamen we er niet uit, dan sprongen ze bij.”

In het diepe gegooid
De student geeft aan dat de twee docenten wel de kar voor de organisatie van het evenement trokken. “Zij hebben meer ervaring en de connecties. Maar ze hebben ons wel in het diepe gegooid. Ik had, bij de aanmelding voor het keuzedeel Ondernemen, niet verwacht dat we dit moesten gaan doen. We hadden hun hulp wel echt nodig.”

Volgens Aafko was het belangrijkste doel dat studenten meer leerden over eigenaarschap. “Welk stuk kan ik op mij nemen om het evenement succesvol te laten zijn. Dat heeft veel raakvlakken met ondernemerschap. Want zelfkennis en eigenaarschap is voor een ondernemer heel belangrijk.” Vivian vertelt: “De studenten zijn boven zichzelf uitgestegen. Het was voor hen een hele ervaring en dat er onverwacht zoveel bezoekers waren, heeft veel indruk op ze gemaakt.” Doordat de docenten de studenten aan het werk hebben gezien, geeft ze dat input om de juiste feedback te geven. “We houden de student een spiegel voor en vragen wat ze zelf vinden dat ze eruit gehaald hebben. En hoe ze verder willen”, licht Aafko toe. Vivian zag de trots bij docenten en mededocenten. “Dat geeft een boost om verder te gaan. Onze grootste winst is de energie en de goede vibe die het heeft losgemaakt.”

Foto Vivian en Aafko gemaakt door Jurian Kriebel

Kracht
Jeroen vond het gaaf dat het studenten van beide locaties de organisatie in handen hadden. “Dat is uniek binnen SintLucas. We konden elkaars kracht gebruiken.” Hij ziet zeker mogelijkheden voor een tweede editie van het festival. “Het zou mooi zijn als er volgend jaar nog meer ondernemers op af komen. Dat je ze echt kan laten zien wat onze studenten aan creativiteit in huis hebben. Dat hier de toekomst zit. En zo kun je tegelijkertijd studenten helpen om met bedrijven in contact te komen.”

Het Startup festival krijgt in 2020 zeker een vervolg!