Studenten winnen publieksprijs game-event Indigo

CoopScoop bij Indigo

CoopScoop, een team van zes tweedejaars studenten van de opleidingen Game Art & Animatie en Game Development, stond op 29 juni op het game-event Indigo in Utrecht. Ze sleepten met hun game de publieksprijs in de wacht. Indigo is de plek waar de Nederlandse game-industrie (bedrijven en studenten) jaarlijks nieuwe games en ontwikkelingen laat zien. Voor de studenten een unieke kans om zichzelf in de kijker te spelen bij toekomstige stagebedrijven of werkgevers. Danisha Groos, Freya de Vries en Kylian Dekker leggen uit hoe ze samen met Bas van Seeters, Aaron van Erp en Rene Meegdes te werk gingen.

Kippen

In de game CoopScoop is de speler een boer die ervoor moet zorgen dat de kippen op zijn boerderij gezond blijven tijdens een virus-uitbraak. Freya de Vries, studente Game Art & Animatie, vertelt hoe ze bij dit idee kwamen: “Bij het bedenken van het concept zag ik op het nieuws dat er weer vogelgriep in Nederland was.” Dat een game in Virtual Reality (VR) niet zomaar gemaakt is, dat ondervonden de zes tijdens het maakproces. “We hadden allerlei extra ideeën, maar dat paste niet zo goed in VR. Bijvoorbeeld een hekje open doen zonder dat er iets belangrijks gebeurt, voelde raar. Daarom moesten we onze ideeën daar op aanpassen”, zegt Freya.

Proefspelers

De studenten wilden een game ontwikkelen die iedereen leuk vindt om te spelen. “Dat zowel een zesjarige als een ouder iemand begrijpt hoe ze het moeten doen”, aldus Freya. Dat bleek nog niet zo makkelijk. Ze vroegen andere studenten als proefspelers: “Er waren best veel mensen die het spel niet begrepen. Wij hadden het zelf al zo vaak gedaan, dat we alles al wisten. Door anderen het ook te laten doen, hielp dat ons wel om de game te verbeteren”, legt Danisha uit. Ook kregen ze hulp van gastdocent Jan van Lamoen die veel weet over gamedesign. “Hij heeft goed geholpen en mee gekeken hoe het in elkaar moest zitten. Het is fijn dat we iemand om advies konden vragen die uit het vakgebied komt”, aldus Kylian Dekker, student Game development.

Tekst gaat door onder het filmpje

Trailer CoopScoop

Irritatie

CoopScoop is niet alleen leuk om te doen, het wekt ook irritatie op merkten de studenten. “Je gaat helemaal kapot van de stress. Ik denk dat het leuk is om te spelen samen met vrienden, omdat je jezelf helemaal gek maakt”, zegt Danisha. “Na 1 ronde heb je je work-out voor die dag wel gehad”, geeft Kylian toe.

Portfolio

Tijdens het Indigo-event presenteerden de zes studenten niet alleen hun game. Ze hadden ook de kans om hun portfolio aan de bezoekers te laten zien. Om hun netwerk te verbreden en mogelijk een volgende stageplaats regelen. Dat deelname aan Indigo helpt in je carrière, daar is Freya van overtuigd. “Tijdens mijn sollicitatie voor mijn derdejaars stage vertelde ik dat ik naar dit event ging. Ze dachten in eerste instantie als bezoeker. Toen ik vertelde als deelnemer, had ik wel het idee dat ze mijn portfolio net iets serieuzer bekeken.”

Groepsverband

Bedrijven zijn volgens Freya op zoek naar studenten die al kleinschalig in groepsverband gewerkt hebben. “Door samen te werken, ontwikkel je jezelf.” Danisha vult aan: “Het gaat er niet per se om dat je goed bent, maar dat ze wel kunnen zien dat je gemotiveerd bent en het maken van een game je veel moeite heeft gekost.” Voor Kylian was deze opdracht niet veel anders dan anders. “Als developer samenwerken met studenten van game art & animatie kent steeds dezelfde dynamiek. Op het maken van Coopscoop kijk ik wel met veel plezier terug.”

Meer informatie

Wil je meer informatie over de game CoopScoop en de trailer bekijken, klik dan op deze link.