SintLucas Vormgeven en ambacht

Studenten werken mee aan Het Geheim van de Meester

Project Het Geheim van de Meester

Eerstejaars studenten van de richting Vormgeven en ambacht en tweede- derde en vierdejaars studenten van de opleiding Decoratie- en restauratieschilder hebben vorige week met veel enthousiasme meegewerkt aan het project Het Geheim van de Meester van de omroep AVRO-TROS.

Tijdens het AVROTROS-programma Het geheim van de Meester gaan vier experts de uitdaging aan om De Nachtwacht op ware grote te reconstrueren. Omdat AVROTROS een omroep voor iedereen is willen zij samen met mensen uit Nederland een nieuwe Nachtwacht maken en dus ook met onze studenten! Afgelopen week hebben verschillende studenten in groepjes 1/6 deel van het doek beschilderd in een exposure box midden op het 18 Septemberplein in Eindhoven. Wij namen vorige week een kijkje bij dit bijzonder project en spraken vierdejaars studenten Decoratie- en restauratieschilder Ella Odekerken, Yara Steinvoort en Pascale Sijbers.

Unieke ervaring

De studenten werkten steeds in groepjes van twee aan het schilderij. In verband met het coronavirus was het niet mogelijk om met meer studenten tegelijkertijd aan het schilderij te werken. Ella: “Toen ik hoorde dat wij aan dit project mee mochten werken was ik meteen enthousiast. Het is echt een unieke ervaring. Tekenen en schilderen is echt mijn passie. Ik vind het echt heel leuk en interessant.” Yara: “We kregen de opdracht om in groepjes een deel van het doek te beschilderen. Dit was voor ons wel een uitdaging. Je hebt namelijk maar heel erg kort de tijd en het is heel veel werk. Ella en ik werken allebei erg gedetailleerd en zijn altijd echt kritisch op ons eigen werk dus het is dan best lastig om dat voor dit project een beetje los te laten.”

Werken onder tijdsdruk

Ook Pascal vindt meedoen aan dit project een unieke kans: “In het begin moest ik heel erg wennen aan het korte tijdsbestek wat we hadden. Vanuit onze opleiding zijn wij natuurlijk gewend om erg op details te letten. Zelf werk ik graag fotorealistisch, maar voor deze opdracht moest ik even schakelen. Natuurlijk kijken we wel naar het gebruik van de juiste kleuren om het originele schilderij zo goed mogelijk te benaderen.” De studenten moeten samenwerken om project tot een goed einde te brengen. Pascale: “We zijn gewend om samen te werken, dat komt ook terug bij deze opdracht. We kennen elkaar goed en dat maakt het natuurlijk ook makkelijker.”

In totaal zullen er zes verschillende doeken worden beschilderd door voorbijgangers, BN-ers en studenten. Dit zesdelige kunstwerk vormt uiteindelijk samen De Nachtwacht gemaakt door inwoners van Nederland.