DE MEESTERPROEF

Aan de slag

Studenten van Decoratie- en restauratieschilder weer aan het werk in de Lambertuskerk

Studenten van “Decoratie- en restauratieschilder” zijn op dit moment bezig met hun examenopdracht in de Lambertuskerk te Helmond. De opdracht die de studenten hebben gekregen van het parochiebestuur is het weer “toonbaar” maken van de huidige decoraties en schilderingen voor het publiek in de kooromgang.

Uitdagingen
De schilderingen en decoraties in de kooromgang zijn aangebracht tussen 1902 – 1906 door Emmanuel Perey en hersteld in 1924. Na deze tijd is er een aantal pogingen gedaan om de schilderingen weer toonbaar te maken, maar helaas niet met succes. De helft van deze kooromgang is vorig schooljaar in de lente gerestaureerd en gereconstrueerd. Na de herfstvakantie zullen de examinerende studenten van dit jaar de andere helft gaan restaureren. Dit wordt een grote uitdaging….

Tijdens het onderzoek is namelijk gebleken dat één van de schilderingen (zie foto) zwaar beschadigd is door zouten en vochtproblemen. De problemen moeten eerst aan de buitenkant opgelost worden. Deze problemen zijn inmiddels op advies van de studenten door een aannemer verholpen.

Ontdekkingen
Tijdens het onderzoek vorige lente waren studenten gestuit op een totaal loszittende verflaag. Onder deze laag zaten de allereerste decoraties van het interieur. Het was in het verleden heel normaal dat, zodra er een nieuwe priester aangesteld werd, er ook gekozen werd voor een nieuw interieur.  Soms als geschenk maar soms ook wat de smaak of visie op het interieur van de nieuwe priester was. Welke ontdekkingen gaan de studenten deze winter doen?

Wordt vervolgd…