SintLucas Ruimtelijk vormgeven

Studenten Ruimtelijk vormgeven ontwerpen productlijn

Lamp Wonnie

Wat kan je allemaal maken van houten restmaterialen? Deze vraag stelde Stichting Maatschappelijke Opvang Helmond aan onze vierdejaars studenten van de opleiding Ruimtelijk vormgeven richting product. Studenten Kim en Matthijs gingen aan de slag met deze ontwerpopdracht.

 

Skôn

Stichting Maatschappelijke Opvang Helmond (SMO) biedt professionele ondersteuning met meerwaarde voor mensen die hun leven (tijdelijk) niet zelfstandig vorm en inhoud kunnen geven. Zo bieden zij o.a. een dagbesteding waar mensen op een zinvolle en waardevolle manier hun dag kunnen invullen. De stichting wilde graag een nieuwe productlijn genaamd Skôn lanceren met producten die de deelnemers van de dagbesteding zelf in de werkplaats konden produceren. Met deze productlijn willen zij ook laten zien wat deelnemers allemaal kunnen maken. Skôn bekijkt samen met de deelnemers welke vaardigheden zij nu al hebben of wat zij juist willen leren en ontwikkelen. Belangrijk voor het ontwerpen van de productlijn was dat het product van eikenhout gemaakt kon worden. Dit materiaal krijgt Skôn namelijk van de kringloopwinkel in de buurt. Het gaat dan vaak om oude tafels en tafelbladen die in de winkel niet meer verkocht worden, maar nog wel geschikt zijn om te gebruiken. Naast dit basismateriaal mochten er ook andere materialen gebruikt worden in het ontwerp.

Houten stoel

Matthijs: “Bij de start van het project kregen wij een briefing bij de werkplaats van SMO in Helmond. We hebben toen ook meteen de werkplaats bekeken en de mensen van Skôn ontmoet. Na de briefing ben ik gestart met het maken van schetsen. Ik wist al meteen dat ik een stoel wilde maken. Een stoel is naar mijn mening namelijk een echte musthave in een meubelcollectie. Ik ben gestart met het ontwerpen vanuit plaatmateriaal en heb vanuit daar de stoel opgebouwd uit grove onderdelen die ik steeds verder ben gaan verfijnen tot mijn uiteindelijke definitieve ontwerp. De opvallende houtverbindingen die ik heb toegepast maken het object uniek. Om ervoor te zorgen dat de deelnemers van Skôn de stoel zelf ook kunnen produceren heb ik een model van de stoel gemaakt en een handleiding geschreven.”

“Ik heb prettig samengewerkt met iedereen van Skôn. Het was echt een mooie opdracht en het gave vind ik dat de stoel ook echt in productie genomen wordt en de gemaakte meubels worden verkocht in een pop-up store.”

Lamp Wonnie

Student Kim koos ervoor een lamp te ontwerpen. Kim: “Ik ben begonnen met het uitvoeren van een onderzoek naar de sociale werkplaats van SMO. Uit dat onderzoek kwam naar voren dat SMO veel effect heeft op de mensen. Mede door Skôn nemen zij namelijk weer deel aan het arbeidsproces. Dit heeft mij aan het denken gezet. Ik ben op zoek gegaan naar iets wat echt veel effect heeft op een interieur en dit heeft mij op het idee van een lamp gebracht. Een lamp is naar mijn idee namelijk echt een bepalend item in een interieur.”

“Om tot mijn ontwerp te komen ben ik eerst begonnen met het maken van organische schetsen. Al snel liep ik vast, omdat de organische vormen niet eenvoudig en veelvoudig te produceren zijn. Toch wilde ik deze vormen behouden doordat Marcel (een van de deelnemers van Skôn) aangaven dat zij dit juist leuk en uitdagend vonden. Ik ben aan de slag gegaan met het maken van proefjes en kwam kort voor het inlevermoment op een idee: kleine houten balkjes. Deze zijn namelijk wel eenvoudig en veelvoudig te produceren en door middel van stapelen ook goed organisch te gebruiken. Deze kleine houten balkjes heb ik om de lamp heen gestapeld. De lamp staat namelijk centraal voor elke deelnemer die de lamp gaat maken. Om deze deelnemer heen heb ik het effect gebouwd.” “Ik ben erg enthousiast over het concept. Zeker ook omdat het idee goed past bij Skôn. Het is eenvoudig te maken, maar het ziet er toch bijzonder uit. De fijne samenwerking met Skôn heeft ervoor gezorgd dat ik een mooi eindproduct heb neergezet.”

Verbinding

Ook Skôn is positief over de samenwerking. Meggy Smulders, vormgeefster werk en product: ”Een van de dingen die wij willen bereiken met Skôn, is het inspireren van ontwerpers en collega-organisaties om op dezelfde manier te werken als wij. Leerling-ontwerpers leren door de samenwerking met Skôn om op een hele andere manier te kijken naar productontwerp en het inzetten van talenten van mensen die werken op een sociale werkplaats. Die kennis nemen zij mee in hun verdere carrière, waardoor zij kunnen bijdragen aan de verbinding tussen de maatschappij en onze mensen.” De samenwerking tussen Skôn en SintLucas heeft een vervolg gekregen. Nieuwsgierig naar de producten en alle verhalen? Kijk dan op de website van Skôn.