SintLucas Ruimtelijk vormgeven - interieur

Studenten ontwerpen interieur cultureel centrum

zithoek café

Het bestuur van het Sociaal Cultureel Centrum Servaes in Heeswijk-Dinther vond dat het gemeenschapshuis toe was aan een opfrisbeurt en schakelde de hulp in van onze derdejaars studenten Ruimtelijk vormgeven specialisatie interieur.

Studenten kregen de opdracht om een verfrissend interieurontwerp te maken voor de ontmoetingsruimte waarmee het centrum ook weer meer nieuw, jong publiek kan trekken.  De ontmoetingsruimte bestaat uit diverse zalen met bijbehorende functies zoals: een bar, biljardzaal, theaterzaal en verschillende vergaderzalen.  Studenten Sanne Janssen en Lotte Klerkx gingen aan de slag met deze mooie ontwerpopdracht.

Moderne look met natuurtinten

Sanne: “Deze opdracht sloot echt precies aan bij mijn interesses. Ik heb namelijk vorig jaar stagegelopen bij een bedrijf wat horeca interieur ontwerpt. Omdat we voor deze opdracht ook deels met horecaontwerp aan de slag gingen paste dit helemaal in mijn straatje.”

“Voor mijn ontwerp heb ik gekozen voor een moderne look met natuurtinten. De kleur is gebaseerd op duurzaamheid. In de keuze voor de materialen heb ik hier ook rekening mee gehouden. Zo heb ik in mijn ontwerp gebruik gemaakt van hout en planten. De moderne look vind je terug in de zwarte shutters en het stapelbare meubilair. Ik heb mijn ontwerp eerst uitgewerkt met behulp van een plattegrond, daarna heb ik het verder uitgewerkt in 3D, zodat de klant kon zien hoe het uiteindelijk zou worden.”

Rustige basis

Ook Lotte ging aan de slag met een ontwerp voor Servaes. Lotte: “Kernwoorden voor mijn ontwerp zijn: modern, fris, authentiek, uniek, uitnodigend en veilig. In mijn ontwerp zijn frisse en lichte kleuren te vinden. Ik heb kopertinten en de kleur oranje gebruikt om gezelligheid te creëren. De koperkleur komt terug in de lampen en de bloempotten.” Ook heeft Lotte gebruik gemaakt van fotobehang. De afbeeldingen op het fotobehang hebben te maken met de ruimte waar het behang te zien is.

“De basis van mijn ontwerp is rustig, maar de meubels springen eruit. Per ruimte heb ik goed gekeken naar het doel van de ruimte. Zo heb ik op plekken waar mensen kunnen werken stopcontacten in de tafels gemaakt, zodat ook studenten hier aan (school)opdrachten kunnen werken.”

Winnaar

De studenten mochten hun definitieve ontwerp presenteren aan het bestuur van Sociaal Cultureel Centrum Servaes. Het bestuur koos hieruit een winnaar. Uiteindelijk hebben zij gekozen voor het ontwerp van Lotte, maar wel met de bar en de lampen van Sanne. Hiermee was Sanne erg blij “Zeker omdat ik al ervaring had met het ontwerpen van horeca meubilair en interieur was dit een compliment voor mij.” Ook Lotte is blij dat haar ontwerp is uitgekozen “Ik had niet verwacht dat mijn ontwerp gekozen zou worden en ik was helemaal verrast. Ik heb geleerd dat lastige tijden, zoals corona nu, geen belemmering hoeft te zijn. Laat jezelf niet beperken door de online samenleving waarin we leven. Ik vond het een leuke en uitdagende opdracht.”

Bar Sanne