SintLucas Ruimtelijk vormgeven

Studenten ontwerpen coronakalender voor Parktheater Eindhoven

Hannelore Goossens

Vierdejaars studenten van de opleiding Ruimtelijk vormgeven hebben een speciale coronakalender voor Parktheater Eindhoven ontworpen. Normaal gesproken ontwerpen de studenten kleedkamers voor Parktheater Eindhoven en wordt het winnende ontwerp ook fysiek uitgevoerd, maar gezien de huidige situatie rondom het coronavirus is er voor een andere insteek van de opdracht gekozen. Studenten hebben wel een ontwerp gemaakt voor de kleedkamers, maar de fysieke uitvoering is niet gedaan. In plaats daarvan hebben zij een speciale coronakalender ontworpen en gemaakt. Voor deze coronakalender hebben de studenten een fotoshoot georganiseerd. De opdracht voor de kalender was om de onderwerpen theater en corona met elkaar te combineren.  Hoe hebben studenten Meike Knoors, Nina Megens en Hannelore Goossens deze opdracht aangepakt?

De geschreven werkelijkheid

Meike: “De coronacrisis heeft het theater hard geraakt. Ik ben op zoek gegaan naar de combinatie tussen theater en corona. De jurk die ik gemaakt heb staat voor het theatrale, in een rol kruipen. De jurk is gemaakt van stof met daarop krantenknipsels. Dit verwijst naar de letterlijke werkelijkheid waarin veel regels staan geschreven.

Mensen met het coronavirus krijgen het benauwd, omdat het virus de longen beschadigd, maar ik krijg het ook benauwd van alle regels die we moeten volgen. Ik krijg soms het gevoel dat ik wil ontsnappen aan de regels en mijn vrijheid weer terug wil.” Met deze reden heeft Meike de jurk ook gemaakt. Ze wil het benauwende gevoel vormgeven. De jurk staat centraal voor alle regels, op haar huid staan corona gerelateerde woorden en het model wil ontsnappen. Ze wil de jurk uittrekken, maar ze zit vast. Meike: “Dit specifieke moment wilde ik graag vastleggen.”

Een kameleon

Ook Nina is aan de slag gegaan met deze bijzondere opdracht. Nina: “Voor mijn concept heb ik naast de vaste onderwerpen (corona en theater) gekozen voor het thema kameleon. Dit was namelijk ook het thema van het ontwerp van mijn kleedkamer. Ik heb ervoor gekozen om de jurk van wc-papier te maken. Ook de achtergrond heb ik volledig bedekt met wc-papier. Op deze manier komt het thema kameleon hierin terug. De jurk van wc-papier en de achtergrond verwijst naar corona, omdat iedereen dit tijdens de eerste lockdown ging hamsteren. Het thema theater heb ik verwerkt door aan het complete beeld wat mysterieus toe te voegen. Ik vind mysterie namelijk goed bij theater passen. Verder kan ik nog veel over mijn concept vertellen, maar ik wil eigenlijk dat iedereen een eigen draai aan mijn kan geven. Hoe voel jij als je deze foto ziet?”

Onbreekbaar

Hannelore is gestart met een onderzoek naar het theater en de pandemie. Vanuit dit onderzoek heeft ze een concept opgezet. Hannelore: “Om de pandemie te koppelen aan het theater heb ik gekozen voor dans. Dit vond ik een mooie combinatie om op beeld te zetten. Ik wilde de huid en de verschillende materialen centraal laten staan. Op dit gebied heb ik inspiratie opgedaan en ik heb gekeken naar verschillende houdingen, props en lichtplannen. Na de shoot was er voor mij een beeld dat er voor mij uitsprong. Ik vind dat dit beeld het beste mijn concept en visie weergeeft. Zelf ben ik erg tevreden met mijn fotoserie en blij dat mijn laatste opdracht op SintLucas zo mooi heeft mogen uitpakken, ondanks de vreemde tijden.”