SiNTLUCASNXT CONCEPTSTORE

Studenten maken nieuwe producten van festivalbanners

Tassen van festivalbanners

Vanwege het coronavirus zijn afgelopen periode bijna alle festivals geannuleerd, een enorm gemis! Veel promotiemateriaal voor deze festivals lag al klaar. Studenten maken nu van deze ongebruikte festivalbanners nieuwe producten. Van krukjes tot tassen, alle producten zijn uniek. Een mooi upcycling project dus!

SiNTLUCASNXT CONCEPTSTORE

Lieke Poppelaars, kwartiermaker bij SiNTLUCASNXT CONCEPTSTORE “SiNTLUCASNXT is het uitzendbureau voor studenten van SintLucas die op zoek zijn naar een creatieve bijbaan in hun vakgebied. Zo doen studenten tijdens hun studie ervaring op door betaalde vlieguren te maken voor externe opdrachtgevers. Hoe gaaf is dat! Aan dit project werken studenten van de opleiding Creatief vakman leer en studenten van de opleiding Ruimtelijk vormgeven mee.”

Hoedjes, tassen en regenjassen

Studenten Creatief vakman leer werken en ontwerpen nieuwe producten van de festivalbanners onder begeleiding van Simone Vervoort (oud-student) in het Ambachtshuis. Roos Hezemans, derdejaars student Creatief vakman leer, doet ook mee aan dit project. Roos: “Lieke kwam bij ons in de klas vertellen over dit project vanuit SiNTLUCASNXT. Het leek mij een leuke opdracht waarin ik de kans kreeg meer bezig te zijn met mijn vak en ook nog eens geld te verdienen. Je kan namelijk zelf je uren inplannen en dat is echt ideaal!”

Studenten Creatief vakman kregen de opdracht om van de festivalbanners hoedjes en regenjassen te maken. Roos: “Binnen deze opdracht hebben wij zelf de vrijheid om te bepalen hoe de hoedjes en de regenjassen eruit komen te zien. Op dit moment zijn we bezig met het maken van een aantal proefjes. We hebben eerst online gekeken naar een aantal voorbeelden en daarna zijn we aan de slag gegaan met het maken van patronen. We kwamen erachter dat de banners gemaakt zijn van stijf materiaal. Hier moesten we in onze ontwerpen dan ook rekening mee houden.”

Roos: “Ik vind het supertof om iets nieuws te maken van een bestaand (nieuw) materiaal. Ik houd mezelf tegelijkertijd bezig met mijn vakgebied dus dat is ook superleuk. Ik ben erg benieuwd naar het eindresultaat en vind het leuk om hier via SiNTLUCASNXT mee bezig te zijn.”

Nieuwe concepten

Studenten van de opleiding Ruimtelijk vormgeven werken vanuit De Studio aan nieuwe ideeën voor de festivalbanners. Jessie Raijmakers is een van de studenten van de opleiding Ruimtelijk vormgeven die aan dit project meewerkt. Jessie: “Ook bij ons kwam Lieke langs tijdens mijn stage bij De Studio. De Studio had op dat moment een samenwerking met SiNTLUCASNXT. Lieke liet ons de producten zien die de studenten van Creatief vakman al hadden gemaakt. Onze opdracht was om drie nieuwe concepten te bedenken voor de festivalbanners. Ik had het idee om van de festivalbanners een krukje te maken. De andere stagiaires van De Studio, Ela en Anouk, bedachten een dienblad en een regenjas.”

Jessie: “Om mijn concept uit te werken heb ik eerst materiaalonderzoek gedaan. Ik kwam erachter dat wanneer je de banners op elkaar smelt met een strijkijzer je een stevig plaatmateriaal krijgt. Van dit materiaal heb ik een opvouwbaar krukje gemaakt, wat ook weer handig is om tijdens een festival te gebruiken!

“Wat ik erg leuk vind aan dit project is dat we nieuwe producten maken van de festivalbanners. Ik ben namelijk zelf ook veel bezig met duurzaamheid. Daarnaast vind ik het ook leuk om met materiaal te werken waarmee ik zelf nog nooit gewerkt heb.”

Samenwerken

Studenten werken thuis of op locatie. Roos: “Op dit moment werken we vooral thuis en in het Ambachtshuis aan dit project. Ik heb zelf thuis een naaimachine waarmee ik aan de slag kan, maar het is ook fijn om samen in het Ambachtshuis te werken. Simone Vervoort (oud-student) begeleidt ons in het Ambachtshuis en wij begeleiden zelf ook weer de tweedejaars studenten. Dat is erg leuk.”

Benieuwd naar de producten die gemaakt zijn van de festivalbanners? Kijk en bestel via: www.nxt-concepstore.nl

Lijkt jou het ook leuk om mee te werken aan dit toffe project? Of heb je zelf een vet idee voor een ontwerp of prototype dat straks uitgevoerd kan worden via SiNTLUCASNXT CONCEPTSTORE? Laat het ons weten! Stuur een mailtje naar lieke@sintlucasnxt.nl.

Festivalbanners maken