SintLucas Fotografie

Studenten fotografie doen mee aan fotowedstrijd

The following path

Een knappe prestatie van derdejaars student Fotografie Sophie Boonstra. Zij won afgelopen vrijdag de Student Award tijdens de Vincent Van Gogh Photo Award fotowedstrijd. Er waren maar liefst acht studenten van SintLucas genomineerd voor deze prijs. De genomineerde foto’s zijn tot en met 2 oktober te zien in Het Park in Nuenen. Wij spraken Sophie, Lotte, Mirte over hun deelname aan deze fotowedstrijd.

Het gezicht van Parijs

Sophie had gelijk een idee bij het thema van de fotowedstrijd. Sophie: “Ik heb gekozen voor een beeld wat ik gemaakt heb in Parijs. Voor mij is de foto het gezicht van Parijs. De foto is gemaakt tijdens mijn eerste bezoek aan de stad. Parijs wordt naar mijn idee altijd neergezet als een romantische stad, terwijl het zoveel meer is dan dat. De persoon op de foto is een inwoner van Parijs en krijgt, net als de stad, niet de waardering die hij zou moeten krijgen. Ik vond deze foto erg goed bij het thema puur passen.

Sophie was erg verrast door de winst van de Student Award. “Het voelt als een grote waardering voor mijn foto. Ik ben erg trots!”

Puur

Lotte: “Het thema van de fotowedstrijd was “Puur – door de ogen van Vincent van Gogh”. Dit thema liet mij meteen denken aan de natuur. Voordat ik echt aan de slag ging met mijn ideeën heb ik het werk van Vincent van Gogh bestudeerd. Wat mij opviel was zijn kleurcontrasten, lijngebruik, organische vormen, de kleuren geel en blauw en de sterren. Omdat ik graag iets met natuur wilde doen in combinatie met de typische stijl van Vincent van Gogh heb ik gekozen voor riet en lucht. In het riet zie je het lijnenspel terug en de kleur blauw in de lucht. Toen was mijn idee compleet!”

Lotte ging aan de slag en zocht naar de perfecte locatie voor haar foto. “Ik ben in de auto gestapt en ben op zoek gegaan naar riet in een open omgeving. Dit was best lastig, maar uiteindelijk had ik de perfecte plek gevonden. ’S avonds, toen het donker was, ben ik samen met mijn camera teruggegaan naar deze plek. Het is mij gelukt om het riet precies vast te leggen hoe ik dat graag wilde en het is zelfs gelukt om sterren vast te leggen! Ik ben superblij met het eindresultaat! ”

Zelfportret over emotie

De foto van Mirte is onderdeel van een serie die zij speciaal voor de wedstrijd heeft gemaakt. Achter de foto’s zit een persoonlijk verhaal. Mirte heeft de emotie die zij naar aanleiding van een jeugdtrauma bij zich draagt vastgelegd. Mirte: “De fotowedstrijd met het thema puur kwam voor mij echt op het juiste moment. Ik wist meteen dat ik mijn emotie op foto wilde vastleggen. Voor mij was het maken van deze foto echt een uitlaatklep.”

Mirte is met haar camera en statief het bos ingetrokken en heeft een zelfportret gemaakt. De foto symboliseert een lichtpuntje in een donkere omgeving. Ook staat de foto symbool voor het uiten van emotie. “Ik vind het belangrijk dat mensen hun emoties kunnen uiten, ook al gaat dit over een moeilijk onderwerp.”

Mirte twijfelde na het maken van de foto of ze deze wel zou insturen voor de wedstrijd, maar de feedback van haar klasgenoten en docenten heeft haar echt over de streep getrokken. “De feedback heeft mij erg geraakt en gesteund. Ik zou iedereen die twijfelt om ergens aan mee te doen adviseren dit toch te doen! Je leert veel van het proces en hierdoor heb ik ook geleerd niet bang te zijn om authentiek te zijn.”