SintLucas Creative technologies

Studenten Creative technologies ontwerpen interactief hoorspel

Naar het hoorspel

Studenten van de opleiding Creative technologies Chantal Pollaert, Loes Vinken en Roland van Rut presenteerden hun zelfontworpen, interactieve hoorspel over online seksueel geweld tijdens Night of the Nerds in Eindhoven. Night of the Nerds is een event waar bezoekers in aanraking kunnen komen met de nieuwste ontwikkelingen uit de wereld van creativiteit, innovatie en technologie.

Opdracht en onderzoek

De studenten kregen van  Night of the Nerds en Slachtofferhulp Nederland de opdracht om een project te maken over online seksueel geweld. Om zich te verdiepen in het onderwerp hebben de studenten eerst onderzoek gedaan om te kijken of dit onderwerp ook speelt in de leefomgeving van jongeren. Onderdeel van dit onderzoek was een enquête. Loes: “In deze enquête vroegen de mening van mensen over online seksueel geweld. Uit de resultaten bleek dat mensen vaak vinden dat het slachtoffer zelf schuldig is. Mensen die zelf online seksueel geweld hebben meegemaakt hebben een hele andere mening. Zij geven juist aan dat zij hier zelf niks aan konden doen en zij nadien ook geen hulp hebben ontvangen om dit te verwerken.”

Interactief hoorspel

Chantal, Loes en Roland ontwierpen een interactief hoorspel met als doel de vooroordelen over online seksueel geweld weg te nemen. Het is een interactief, location-based hoorspel met geluid, beeld en locaties in de fysieke wereld. Je kruipt in het hoorspel in de huid van Olivia. Zij krijgt te maken met seksueel geweld. Je maakt keuzes en deze keuzes bepalen het vervolg van het verhaal. Door de verschillende keuzes in het verhaal heb je ook verschillende verhaallijnen. Chantal: “Door hier een echt verhaal van te maken en mensen tijdens het hoorspel zelf keuzes te laten maken komt het hoorspel dichtbij de werkelijkheid.”

Eyeopener

Roland: “Om uiteindelijk tot het hoorspel te komen zijn we eerst begonnen met het schrijven van een verhaal. Dit verhaal hebben we daarna verwerkt in een script. Toen het script klaar was hebben we een website gemaakt met afbeeldingen en audio. Samen hebben we een mooi eindproject neergezet. Ik vond het heel interessant omdat hier toch meer mensen mee te maken hebben of hebben gekregen dan ik vooraf dacht.” Ook Chantal vond het een bijzonder project: “Je leert echt hoe mensen denken over bepaalde onderwerpen en hoe je dit kan beïnvloeden.” Loes is ook wel geschrokken van de uitkomst van het onderzoek: “Het was voor mij echt een eyeopener. Ik wist niet dat het probleem zo groot was onder jongeren.”

Ben jij ook zo benieuwd naar het hoorspel en wil je dit zelf spel zelf ervaren? Dat kan! Scan de sticker op onze locatie in Eindhoven (Torenallee 75) aan de rechterkantbuitenkant van het gebouw of ga naar het interactieve hoorspel via deze link en maak keuzes voor Oliva tijdens het hoorspel!

Hoorspel