Opdracht Gemeente Boxtel

Studente ontwerpt zitobjecten Plankenpad

Studente Demi Iraca ontwierp drie zitobjecten voor het Plankenpad in Boxtel.

Plankenpad Boxtel

Onze studenten voeren regelmatig projecten uit voor externe opdrachtgevers. Tien studenten van de opleiding Ruimtelijk vormgeven maakten een ontwerp voor drie ruimtelijke zitobjecten voor het Plankenpad bij Kasteel Stapelen in Boxtel. Het pad is inmiddels een aantal maanden in gebruik.

Foto’s: Jurian Kriebel

Enthousiast

Henk Heling, projectleider namens de gemeente Boxtel: “Wij werkten in het verleden al vaker samen met SintLucas. Het is mooi om jonge mensen bij dit soort projecten te betrekken. Ze zijn lekker enthousiast.” De uitgangspunten voor de zitobjecten waren: kunst, genieten, erop kunnen zitten en hufterproof. “Ik koos samen met een aantal collega’s voor het ontwerp van Demi Iraca, omdat dat het beste past bij Kasteel Stapelen en de omgeving.” De drie zitobjecten, die zijn gemaakt door verschillende lokale bedrijven, bestaan uit eikenhout en cortenstaal. Heling wilde het liefste populierenhout verwerken in de objecten maar dat bleek ongeschikt voor dit soort buitenmeubilair. “Het moet minimaal tien jaar mee kunnen en populierenhout gaat veel sneller verrot.”

Lange adem

Volgens Heling is het maken van een juiste kostenberekening nog wel een opdracht die SintLucas-studenten tijdens hun opleiding vaker mogen krijgen. “Voor aankomend ontwerpers is dat belangrijk. De kosten die Demi in eerste instantie berekend had, bleken een stuk hoger uit te vallen.” Toch rekent hij het de studente niet aan. In goed overleg met Ingrid Stoffels, docent en projectbegeleider namens SintLucas, zijn nieuwe berekeningen gemaakt. Ze erkent dat opdrachten uit laten voeren door studenten om een lange adem vragen. “Projecten kosten soms meer tijd en dan bestaat de kans dat studenten al van school af zijn, of in dit geval, op stage. Als begeleider ben je dan veel tijd kwijt om dingen zelf uit te zoeken.” Maar ze benadrukt dat het werken met externe opdrachtgevers voor SintLucas een meerwaarde heeft. “Studenten leren werken voor een klant, dat brengt een andere dynamiek met zich mee dan een opdracht voor een docent. Zeker als de opdracht ook in de praktijk uitgevoerd gaat worden.”

Fijne omgeving

Studente Demi is trots op het resultaat. “Ik heb het als negentienjarige toch maar mooi voor elkaar gekregen. Ik vind het leuk dat ik een steentje bij heb mogen dragen aan een mooie opdracht in Boxtel. Tijdens mijn opleiding kwam ik vaak in het park bij Kasteel Stapelen. Het is een fijne omgeving.” Ze heeft zelf nog geen bezoek gebracht aan het Plankenpad, want ze verblijft op Malta voor haar afstudeerstage. “Mijn moeder is gaan kijken en zij sprak mensen die het heel mooi vonden en onder de indruk waren.”

Demi Icara