Staken voor het milieu

Staken

Duizenden scholieren staakten afgelopen donderdag op het Haagse Malieveld. Ze willen dat de politiek meer doet om het klimaat te redden. Sofie Beijer, eerstejaars student Vormgeving, Product, Ruimte & Media, staakte donderdag ook. Sofie vertelt over de staking.

Groepsgevoel
In eerste instantie wilde ik gaan staken omdat wij thuis heel erg bezig zijn met hoe we leven en hoe wij dat kunnen verbeteren. Ik dacht dus dat ik goed tussen de andere jongeren zou passen die ook zouden gaan staken. Maar nu ik achteraf kijk waarom ik eigenlijk ben gegaan is voor het gevoel. Het gevoel van al die jongeren bij elkaar was echt heel erg bijzonder. Iedereen had zijn eigen idee van wat goed was voor onze wereld en vooral onze toekomst. Het gevoel van die grote groep bij elkaar maak je zeker niet elke dag mee.

Het milieu 
Milieu gaat steeds meer voor mij betekenen en het wordt voor mij ook steeds duidelijker wat ik als individu eraan kan veranderen. Vooral nu wordt voor mij duidelijk hoe erg de wereld eraan toe is en hoe slecht Nederland er mee omgaat. Als je je daar niet in verdiept heb je het ook niet door. Maar vriendinnen van mij die mee wilde staken maar wel 30 minuten onder de douche staan elke dag, schetst voor mij een duidelijk beeld van hoe erg het is.

Bijzondere dag 
De staking zelf was wat ik al zei heel erg bijzonder en druk. Toen we op de weg stonden met alle auto’s die graag naar werk wilde gaan vond ik wel een van de toppunten. We schreeuwden onze motto’s voluit en dat was wel een mooie uiting van onze groep bij elkaar. Ik raakte in gesprek met onbekende mensen. Dat was voor mij een punt waarop ik dacht dat ik bijna zeker weet dat onze generatie alles gaat zien en gaat veranderen. Dat geeft mij zelfvertrouwen. Het enige waar ik erg van baalde is dat de media het slechte uit de staking heeft gehaald. De domme opmerkingen uit gesprekken met media en nieuws worden eruit gehaald en de grove teksten van spandoeken. Dat maakt alleen maar meer duidelijk hoe egoïstisch de media is. Maar voor mij geeft dat nog meer een drive om door te gaan.