Samen Succesvol

"Stage gaf energie tijdens coronaperiode"

Het netwerk van SintLucas biedt tal van mogelijkheden tot samenwerking. Op verschillende niveaus, binnen diverse projecten en met uiteenlopende samenwerkingspartners. Sam van Tol, inmiddels afgestudeerd student Creatief vakman Textiel, liep vorig jaar stage bij Annie Veldkamp van AV Look uit Sint-Oedenrode. De beeldend kunstenares startte vorig jaar tijdens de coronaperiode het project ‘Deel met elkaar’ en ontving subsidie vanuit het Cultuurfonds Noord-Brabant, als een van de vijf meest tot de verbeelding sprekende projecten van het afgelopen jaar. Ook gemeente Meierijstad, waar Sint-Oedenrode onder valt, gaf de kunstenares een bijdrage voor het project. “Het voelde goed dat we door dit project iets voor anderen konden doen”, aldus Sam.

Sam van Tol: “Ik had via een vriendin de tip voor deze stageplek gekregen. Annie werkt heel vrij en autonoom. Vanuit mijn interesse voor design en kunst matchte dat goed en na het eerste gesprek bleek er ook een persoonlijke klik te zijn.” Na een maand ‘gewoon’ stage te hebben gelopen, brak de coronaperiode aan. Daardoor werkten Sam en Annie nog intensiever met elkaar samen. “Annie is zzp’er, dus je loopt geen stage in een bedrijf. Het is niet zo zakelijk, maar heel erg persoonlijk. Je leert elkaar goed kennen. Ik vond het ook gezellig en zag de stage niet als een onderdeel van school.”

Veldkamp werkt voornamelijk met vilt. In de coronaperiode besloot ze het project ‘Deel met elkaar’ weer op te pakken. “Ik wilde voortborduren op een project dat ik voor het Jeroen Bosch Ziekenhuis heb gemaakt. Daar exposeerde ik in een van de wachtruimtes een installatie van vijftig witte vilten poppetjes. Mensen die daar zaten, konden met een rode kruis op het poppetje aangeven waar hun pijn zat.” Voor het vervolg van dit project had ze heel veel van die poppetjes nodig. “Ik plaatste een oproep op Facebook. Ik dacht: misschien willen mensen tijdens corona wel wat te doen hebben. Die oproep liep helemaal uit de hand!” Samen met Sam maakte ze heel veel doe-het-zelfpakketjes. Deze bestonden uit losse onderdelen om vijf poppetjes te maken. “Eén van de vijf mochten ze vanuit hun eigen gevoel met een rode draad versieren. Die poppetjes werden persoonlijke verhalen.”

De pakketjes werden vanuit binnen- en buitenland teruggestuurd. “Het was iedere keer een verrassing wat er terugkwam. Het was leuk om te zien wat mensen gemaakt hadden”, vertelt Sam. Terwijl veel van haar klasgenoten inmiddels thuis zaten omdat hun stage was gestopt, ging zij één of twee dagen in de week naar het atelier van Veldkamp in Sint-Oedenrode. “Het voelde goed dat we in een negatieve periode waarin weinig mogelijk was, door het project iets voor anderen konden doen. Ik kreeg energie van mijn stage!” Dat gold ook voor haar stagebegeleidster: “Het werk viel stil. Ik zou verschillende exposities hebben, maar die gingen niet door en ik had net mijn laatste opdracht afgerond. Ik kan moeilijk stilzitten en wilde bezig blijven.”

Sparren

Als stagiair werd Sam intensief betrokken bij het uitvoeren van het project. “Ik heb meegedacht en tips gegeven en ze vroeg me ook regelmatig om advies.” Veldkamp geeft aan dat ze stagiaires altijd betrekt bij haar projecten. “Ik vind het fijn om met hen te sparren. Ik vraag regelmatig wat ze van mijn werk of ideeën vinden.” Een ander aspect waarmee ze Sam heel goed geholpen heeft, is het op een andere manier denken over en kijken naar ontwerpen. “Ik ben na SintLucas aan een vervolgopleiding begonnen. Je weet dat de overstap tussen mbo en hbo groot is en Annie heeft mij goede tips gegeven. Ze leerde mij om meer autonoom en vanuit mijn gevoel te denken. Dat is heel waardevol voor mij geweest.”

Stage
Meer info over stage en de mogelijkheden? Ga dan naar deze pagina.