Springen voor vrijheid en muziek

Isa en Tess bij de Vakkanjer Scout

Isa Vingerhoets en Tess Tacken uit klas V1D waren op maandag 14 januari in Rosmalen voor de maakdag van Vakkanjer Scout, een landelijke techniekwedstrijd met dit jaar als thema 75 jaar bevrijding. Na een voorronde op school voor alle eerstejaars vmbo-leerlingen haalden zij met hun ontwerp Color Trum de meeste stemmen. Op de maakdag voerden ze hun idee in het klein uit.

Het idee van de twee leerlingen ontstond nadat ze tijdens een inspiratieles, die hoorde bij de wedstrijd, meer leerden over Anne Frank. Tess: “Zij heeft ondergedoken gezeten en moest stil zitten en stil zijn. Met de Color Trum heb je juist de vrijheid om te springen en daarmee geluid te maken.”

Op de foto’s zie je Isa en Tess aan het werk tijdens de maakdag van de wedstrijd Vakkanjer Scout.

Prototype
De maakdag begon met een uitleg van Joep, hun begeleider. “Hij had ons ontwerp verder uitgewerkt in een werktekening. We gingen dus een protoype maken”, vertelt Isa. De Color Trum is een trampoline en als je daar op springt creëer je geluid. “Ons prototype bestond uit hout. We kregen een lange plaat waar we onderdelen uit moesten zagen. Dat hadden we nog nooit gedaan maar ging best goed”, aldus Tess. Ze gingen aan de slag en aan het eind van de dag hadden ze hun prototype klaar. De volgende stap is het houden van een presentatie over hun ontwerp. “Dat is in maart als je dan wint mag je door naar de landelijke finale”, licht Isa toe. Vanuit iedere provincie worden twee winnaars gekozen die het uiteindelijk tegen elkaar opnemen in de eindstrijd. Tess denkt dat ze wel kans maken: “Volgens onze lerares zit er een goed verhaal achter ons idee en we zijn voor de uitvoering in het voordeel omdat we hier op school al allerlei technieken geleerd hebben.”

Meer weten over de Color Trum van Isa en Tess? Klik dan op deze link. Voor een verslag van de maakdag klik je hier.