Kunstveiling vmbo

Hoogste bod voor schilderij powervrouw

Kunstwerken van onze vmbo'ers op donderdag 24 oktober geveild.

Kunstveiling

Het schilderij ‘We can do everything’ gemaakt door vmbo-leerlinge Pleun Seldenthuis leverde tijdens de vmbo-kunstveiling op donderdag 24 oktober maar liefst 180 euro op. Dat bedrag en dat van de andere verkochte kunstwerken van onze vmbo-leerlingen ging naar Make A Wish. SintLucas kon de goede doelenorganisatie een cheque van 1.750 euro overhandigen.

Pleun maakte een stoere versie van de beeltenis die bekend werd als Amerikaanse propagandaposter in de Tweede Wereldoorlog. De dame op het schilderij heeft in de versie van de vmbo-leerling langer haar en tatoeages. Tijdens de veiling ging de prijs voor haar werk steeds verder omhoog. Pleun was helemaal verbaasd dat haar werk voor zoveel geld werd gekocht!

Eigen draai
Andere kunstwerken die geveild werden, waren onder andere geïnspireerd op kunstwerken van Van Gogh, Mondriaan en Picasso.  Door andere kleuren of technieken te gebruiken, gaf iedere leerling zijn of haar eigen draai aan het schilderij. Evy Hooymans geloofde niet dat de slaapkamer van Vincent van Gogh er zo opgeruimd uitzag en maakte op haar eigen kunstwerk de kamer wat rommeliger. Ze schilderde er onder andere verschillende verfspullen bij. Sem Koeneman had geen idee welke titel hij zijn kunstwerk moest geven. Hij moest iets verzinnen, maar dat lukte hem niet dus kreeg het schilderij de naam ‘No title’. Zijn werk haalde 90 euro op en dat vond Sem ‘VET!’. Voor Sophie Metselaar was ‘Readers’ van Picasso de inspiratiebron. In plaats van twee vrouwen die aan het lezen zijn, kreeg haar versie twee mannen en een roze driehoek. Ze wilde daarmee een statement maken. Veilingmeester Tijs Dijstelbloem nodigde Sophie uit om zelf met de hamer een klap te geven bij de verkoop van haar schilderij.

Naast de dertien stukken voor de veiling werd er ook ander werk verkocht en was er een expositie met diverse werkstukken van verschillende leerjaren. Hieronder een impressie van de avond. Foto’s gemaakt door Lyenna Hoogmans, Daan Lamberts en Teddie Schroembges.