SintLucas Stage

Robin liep stage in New York: “Een onvergetelijke ervaring”

Robin in Met-museum

Robin Janssens is vierdejaars student Ruimtelijk vormgeven en had een droom: stagelopen in New York. Robin: “Ik was al een paar keer in New York geweest en ik vind het zo’n fantastische stad. Het is toch altijd de stad die je voorbij ziet komen in films en waarvan je altijd hoort dat daar dromen werkelijkheid worden. In december 2018 was ik voor het laatst in New York en toen wist ik het zeker: ik wil stagelopen in New York en ik ga alles op alles zetten om dit te bereiken.”

De voorbereidingen

Robin wist dat het regelen van een stage in Amerika veel werk ging kosten en daarom is ze in augustus 2019 begonnen met de voorbereidingen van haar stage. Robin: “Ik ben begonnen met een lijstje te maken van bedrijven in New York die mij aanspraken. Daarna heb ik contact opgenomen met de coördinator buitenlandstage van SintLucas: Rob Klaasen. Hij heeft mij ook nog een aantal namen van stagebedrijven in New York doorgegeven en toen heb ik het lijstje en met mijn laptop gepakt en heb ik ze stuk voor stuk gemaild. Het eerste bedrijf, Celano Design Studio, wat ik gemaild had reageerde meteen. Dit is uiteindelijk ook het bedrijf geworden waar ik afgelopen januari gestart ben met mijn stage!”

“Om mijzelf voor te bereiden op mijn stage heb ik op YouTube vlogs gekeken van een Nederlands meisje die naar New York ging verhuizen. Ik zag in haar vlogs dat zij in New York in een appartementencomplex speciaal voor meiden verbleef en dit leek mij ook superleuk”. Naast het kijken van de vlogs heeft Robin ook op internet gezocht naar tips. Het regelen van een visum vond Robin erg lastig “Ze gaan je eerst helemaal screenen en daarna moet je heel veel formulieren invullen. Ik heb in totaal ongeveer 30 formulieren moeten invullen om mijn visum te krijgen. Gelukkig kreeg ik hierbij wel hulp van een organisatie die hierin gespecialiseerd was. Ook het regelen van alle verzekeringen was heel veel werk. Dit heb ik wel helemaal zelf uitgezocht.”

New York here i come

Het appartementencomplex uit de vlogs sprak Robin zo aan dat ze ook besloot hier te verblijven gedurende haar periode in New York. “Het was echt een superlocatie. Als je de New York ervaring wil hebben dan moet je wel echt midden in de stad zitten en de ligging van het appartementencomplex was ook geweldig. Vijf minuten lopen van Times Square.” In het appartementencomplex wonen in totaal 300 meiden die werken of stagelopen in New York. Het complex bestaat uit 13 verdiepingen en per verdieping zijn er 25 kamers. Douches en toiletten zijn voor gemeenschappelijk gebruik. Robin: “Ik had een klein kamertje van 3 bij 4 meter met een kast, een bureau een eigen wasbakje en een raam.”

Verhuizen naar New York was voor Robin een grote stap. Robin: “Als persoon ben ik wat terughoudender.” Dat was ook de reden dat Robin graag in het appartementencomplex wilde verblijven. “In de eerste week heb ik al een aantal keer uit mijn comfort zone moeten stappen dat dit op een gegeven moment normaal voor mij werd. Hierdoor kreeg ik ook al snel contact met de andere meiden van mijn verdieping. We hebben zoveel leuke dingen samen gedaan. Van uitgaan tot een avondje kletsen. Het was altijd supergezellig. Je leert echt ontzettend veel als je dingen ook gewoon doet.”

Een lobby ontwerpen

Robin liep in New York stage bij Celano Design Studio, een ontwerpbureau gericht op de hospitality, entertainment en lifestyle branche. Robin: “Voor mijn meesterproef (examenopdracht) mocht ik de lobby ontwerpen voor Moxy (een hotelketen). Hiervoor heb ik een concept bedacht en een ontwerp uitgewerkt.” Foto’s van dit ontwerp zijn te zien onder deze tekst.

De tekst gaat verder onder de foto’s

En toen kwam het coronavirus…

Robin: “In Amerika kwam het coronavirus pas later op gang. Natuurlijk was het virus toen al wel in Nederland en dat kreeg ik ook wel mee. Daarna werd het snel erger, ook in Amerika. In de eetzaal in het appartementencomplex mochten wij ons eten niet meer zelf opscheppen, deurklinken werden continue gepoetst en wij hoorden ook dat de winkels gingen sluiten. Veel meiden van mijn verdieping gingen ook naar huis. Voor mij was dit echt het moment dat ik dacht: ik moet naar huis nu het nog kan. Ook vanuit school en vanuit mijn ouders kreeg ik het advies om naar huis te komen. ” Half maart was Robin weer terug van haar New York avonduur. Robin: “Toen ik thuis was hoorde ik dat de bovenste verdieping van mijn appartementencomplex in New York was ontruimd en was ingericht als quarantaine verdieping voor coronapatiënten.” Robin baalde natuurlijk enorm dat ze weer terug naar huis moest. “In het begin was ik super emotioneel. Ik had zo naar deze periode uitgekeken! Maar ik wist ook dat deze situatie buiten mijn macht lag en dat het beter was om naar huis te gaan. Toen ik eenmaal thuis was, werd de situatie in Amerika ook steeds erger. Toen was ik blij dat ik thuis was.” Haar meesterproef heeft Robin ook thuis in Nederland mogen afmaken.

Een ervaring om nooit meer te vergeten

“Ik heb geleerd dat je heel veel kan bereiken door hard te werken en alles op alles te zetten. Zo ben ik zelf ook in New York terechtgekomen. Ik vond het geweldig om te leven in een wereldstad als New York.”