Plastic geldt als goedkoop materiaal en daarom gooien we het al snel weg. In het project Rethinking Plastic leerden studenten van SintLucas en Koning Willem I College anders naar plastic kijken. Emiel van de Pol en Izard Lucca Hendrikx, studenten Ruimtelijk vormgeven product, verdiepten zich in duurzaamheid en plastic, alsook de invloed ervan op de maatschappij.
Tijdens het project onderzochten Emiel en Izard de mogelijkheden van plastic en de kansen voor hen als productontwerpers. Docent Rene Siebum begeleidde hen daarin. Emiel: “Ook onze docent had nog weinig ervaring met plastic. Het was wel tof dat we samen die zoektocht aangingen. Hij bracht ons in contact met een trendwatcher. Zo kregen we ook info over hoe mensen over plastic denken en wat je er mee kunt doen als ontwerper.” Rene vond het leuk om met een nieuwe groep studenten iets aan te gaan zonder te weten wat het einddoel is. “Het is als gaan hardlopen terwijl je je veters nog aan het strikken bent, dat zorgt voor leuke onverwachte wendingen”, zegt Rene.
Emiel wil meubelmaker worden. Hij startte dit jaar met zijn eigen bedrijf Studio Hardhout. “Van hout heb ik al allerlei producten gemaakt, maar van plastic nog niet”, vertelt hij. “Ik ben dit project gaan doen om meer te weten te komen over hoe dit materiaal werkt en wat je er mee kunt maken. Bovendien heb je bij dit project meer vrijheid om je eigen richting te bepalen.” Izard ruimt geregeld plastic op als hij in de natuur op pad gaat. “Binnen dit project kreeg ik de kans om wat met dat plastic te gaan doen. Door mijn deelname heb ik veel inspiratie opgedaan. Het is interessant om te zien wat anderen ermee doen.”
Helemaal afstappen van het maken van een meubelstuk, kon Emiel niet. Hij ontwierp een stoel van plastic, Down to the molecule getiteld. “Via het project kwam ik in contact met Jan Pels. Hij werkt bij TNO en doet onderzoek naar PLA, dat is bioplastic. TNO ontwikkelde de Torwashtechniek, waardoor je PLA nu kunt hergebruiken. Jan heeft mij goed geholpen en advies gegeven over hoe ik de stoel kon maken.” Dat hij zijn netwerk heeft kunnen uitbreiden, vindt Emiel een bijkomend voordeel van dit project.
Izard gooide het over een andere boeg. Hij maakte WastedWorld toys, een speelgoedset voor ouders. “Ik laat via deze set zien in welke harde realiteit kinderen opgroeien en wat de gevolgen van klimaatverandering zijn. Door deze set te kopen en te gebruiken, kunnen ouders hun kinderen niet meer voorliegen.” Volgens Izard is voor ouders de vervuiling van de aarde, door onder andere plastic, niet te negeren als ze zo begaan zijn met de toekomst van hun kroost.
Complete visie
Een jury beoordeelde de ontwerpen van alle deelnemende studenten en loofde de eerste prijs uit aan de speelgoedset van de SintLucas-student. “Het spreekt zeer tot de verbeelding om juist met kinderspeelgoed, waar enorm veel plastic in verwerkt wordt, aan de slag te gaan,” aldus het juryrapport. Daarnaast prees de jury de doorvoering van het concept in het logo, de vormgeving van de speelgoeddoos en de 3D-geprinte poppetjes. “Daarmee geeft Izard als ontwerper aan een complete visie te hebben en het echt als een label in de markt te willen zetten.” Izard over deze lovende uitspraken van de jury: “Ik ben blij met deze beloning voor mijn werk en de tijd en moeite die ik erin gestoken heb.”
Indrukwekkende uitvoering
Voor zijn stoel kreeg Emiel een eervolle vermelding van de jury. In het juryrapport stond het volgende te lezen: “Wij waarderen het zeer dat hij de kans heeft gegrepen om zijn project aan te laten sluiten op de TNO Torwashtechniek. Dat geeft het geheel een verdiepingsslag. We zijn onder de indruk van de uitvoering en waarderen het enorm dat Emiel de tijd, het geld en de energie steekt in een 1:1-model. Dat toont een bepaalde betrokkenheid en wilskracht, wat ervoor zorgt dat hij met de kop boven het maaiveld uitsteekt.” Voor Emiel was deze eervolle vermelding een mooie opsteker. “Leuk dat ze op deze manier hun waardering voor mijn werk hebben uitgesproken.”
Kritische denkers
Volgens Rene heeft dit project de deelnemende studenten de vrijheid gegeven om ze te laten ontdekken wat ze interessant vinden. “Ik ben vooral onder de indruk van de visie van sommige studenten”, bekent hij. “Hoe zij vanuit hun generatie naar de wereld kijken en hoe ze de grens in het materiaal en de mogelijkheden hebben opgezocht. Ik zou dat graag vaker zien in meer projecten van SintLucas. Dat de lat wat hoger, maar interessant wordt gelegd. Zodat we door middel van goede begeleiding kritische denkers kunnen maken van onze studenten.”
Het werk van Emiel en Izard is samen met dat van de andere deelnemers aan Rethinking Plastic tijdens de DDW (16-24 okt) te zien bij de Yksi Expo, Torenallee 22-04 in Eindhoven (Strijp-S).