Studenten doen inspiratie op in Eckartse Bos

Paradebezoekers natuur ingetrokken door Land & Hand

Project Land & Hand op de Parade in Eindhoven

De lokale natuur leverde ons vroeger allerlei materiaal voor gereedschap en daarmee voor het uitvoeren van vakmanschap op. Het project Land & Hand van KETTER&Co maakt mensen bewust van de relatie tussen landschap, materiaal en vakmanschap. Zes SintLucas-studenten trokken het Eckartse bos in Eindhoven in om die relatie te ontdekken en presenteren het resultaat dit en vorig weekend tijdens het festival De Parade bij het Eindhovense Parktheater.

Out of the woods

Merel van Summeren, derdejaars studente Ruimtelijk vormgeven Product pakte voor haar project Out of the woods materiaal van de grond. Ze mixte deze materialen met bloem als bindmiddel en ontdekte wat ze er van kon maken. “Ik keek hoe je zonder de natuur te beschadigen materiaal kunt hergebruiken. Dat zou een oplossing kunnen zijn om milieuvriendelijker om te gaan met materiaal.” De studente volgt samen met andere studenten het keuzedeel HBO voorbereiding Kunstonderwijs (Bridging Module), zodat ze na de zomer kan starten met de Engelstalige bachelor 3D Design die SintLucas aanbiedt.

Onderzoeksgericht

Voor de studente was de opzet van deze opdracht anders dan ze gewend is van haar opleiding. “Normaal staat het eindproduct bij een opdracht vast, nu was dat niet. Ik werkte meer onderzoeksgericht en deed daardoor veel kennis op over verschillende materialen. En de experimenten die je doet, mogen mislukken. Het wordt gestimuleerd om dat juist te laten zien.” Met die kennis kan Merel uiteindelijk wel toewerken naar een eindproduct. Het volgen van dit keuzedeel, leverde de studente meer uitdaging op. “Je bent meer bezig met het verhaal achter het product dat je maakt. Ik heb het gevoel dat ik me binnen de bachelor 3D design nog meer ga ontwikkelen als ontwerper.”

Stem

De aanpak van de studenten om de opdracht voor het project Land & Hand uit te voeren, is heel divers. Max gaf de elementen grond, water en boom een stem, die je via een QR-code kunt beluisteren. “Toen ik door het bos liep, had ik een andere ervaring dan de rest van de studenten. Ik heb niet echt een connectie met de natuur. Ik zocht tijdens deze opdracht uit wat de oorzaak daarvan was. Ik kwam erachter dat ik het lastig vind om ergens sympathie voor te hebben als het geen gezicht heeft.” Dus gaf hij de drie elementen een ‘gezicht’ en een stem. Ze vertellen hoe menselijk gedrag invloed op hen heeft. “Ik had al eerder voor een klant gewerkt maar niet eerder voor zo’n groot fysiek publiek. Dat vond ik leerzaam.”

Verborgen dieren

Luuk verdiepte zich in de ‘Hidden Worlds’ in het bos. De dieren die er wel zijn, maar die je niet zit. Achter een boomschors, in de grond of in het hout. Hij bracht in beeld hoe een pissebed, worm en mier in het bos leven en geeft de kijker ondertussen feitjes over de leefwijze van deze dieren. “Ik ben wel vijf keer terug naar het Eckartse bos gegaan.” Voor Luuk is de vrijheid van het keuzedeel het belangrijkste voordeel ten opzichte van zijn huidige opleiding Crossmedia vormgeving.

Uitvogelen

Eline North benaderde de opdracht op een andere manier. Zij geeft tijdens beide Paradeweekenden workshops papier maken. “Het papier waar wij als ontwerpers op tekenen, is ontstaan in de natuur. In het Eckartse bos vind je naald- en populierenhout waar papier van gemaakt wordt.” Eline haar uitgangspunt is ‘Growing dreams, broken dreams’. Ook voor haar is meer uitdaging de reden om dit keuzedeel te volgen. “De opzet is losser en je hebt meer ruimte om na te denken en jezelf te leren kennen als ontwerper. Ik vind het leuk om dat uit te vogelen.”

Meer weten?

Voor meer informatie over de bachelors die SintLucas aanbiedt, in samenwerking met de University of Northampton, klik je op onderstaande pagina’s: