SintLucas Alumni

Oud-studenten vallen in de prijzen tijdens PrinsjesHatwalk

PrinsjesHatwalk

Tijdens de PrinsjesHatwalk afgelopen zaterdag 12 september in Den Haag hebben oud- student en atelier assistent van onze opleiding creatief vakman Amber van Thull en oud-student Simone Vervoort de tweede en de derde plaats behaald tijdens deze hoedenontwerpwedstrijd. Een knappe prestatie! Naast de prijswinnaars was ook vierdejaars student creatief vakman Meilin Oomes genomineerd voor de PrinsjesHatwalk.

Vrijheid

Omdat we dit jaar 75 jaar vrijheid vieren koos de organisatie van de hoedenontwerpwedstijd heel toepasselijk voor het thema “Vrijheid”. Amber, Simone en Meilin hebben alle drie een andere invulling gegeven aan dit thema. Hieronder vertellen de prijswinnaars hoe zij tot hun hoedenontwerp voor de PrinsjesHaltwalk kwamen.

Amber van Thull – Humans Freedom

Het ontwerp
Amber: “Mijn ontwerp heb ik geïnspireerd op het idee dat vrijheid niet vanzelfsprekend is. Het is iets waaraan gewerkt moet blijven worden. De kooi staat symbool voor de angst die tijdens de oorlog heerste. Het graan wat ik gebruikt heb is een symbolisch materiaal voor de hongersnood die er tijdens de oorlog was. De vogels staan symbool voor de vrijheid. Ook zit er in mijn hoed een extra zilveren detail verwerkt. Dit is het wapen van Nederland.”

Een goede vibe
“De PrinsjesHatwalk is altijd een heel leuk evenement om mee te maken. Je ziet bekende gezichten en legt nieuwe contacten. Alles was goed en origineel geregeld. Met het zonnetje die scheen, een sfeervolle band op de achtergrond en de modellen die langs de tafels liepen, brachten zij de hoeden tot leven en was er een extra goede vibe.”

De tekst gaat verder onder de foto’s.

Simone Vervoort – Witte duif

Als de witte vredesduif eens vloog
in die vredesvlucht,
veren liet vallen rond de aarde, bogen, bevlogen
langs ieder land en continent.
Na zijn vredesvlucht
niet terug zou keren maar landen,
continenten had verbonden
met een lint van vredesveren.

Geschreven door: Roland Hainje

“Een vredesduif, een prachtig dier, wat symboliseert vrijheid nog beter? De vrije uitgeslagen vleugels; zich ontplooien, zelfstandig worden. Hoe moesten mensen zich 75 jaar geleden hebben gevoeld? Ook in donkere tijden is er soms een sprankje hoop”

Het ontwerp
Wat symboliseert vrijheid nog beter dan een prachtige vredesduif? Dat was het uitgangspunt van het ontwerp voor de hoed van Simone Vervoort. Met haar ontwerp wil ze laten zien dat ook in donkere tijden er soms een sprankje hoop is. Dit zie je ook terug in haar ontwerp. De hoed is gemaakt van leer in de kleuren wit, beige, grijs en brons metallic. Het grijze en beige runderleer staan symbool voor de donkere tijden. Het metallic geitenleer staat symbool voor een sprankje hoop. De hoed telt 300 handgemaakte veren. Voor de constructie aan de binnenzijde heeft Simone gebruik gemaakt van op maat gemaakt metaal.

Spannende wedstrijd
Simone: “Het is toch altijd weer spannend om mee te doen aan een wedstrijd. Voor mij was dit het 3e jaar dat ik in de prijzen ben gevallen bij de ontwerpwedstrijd van PrinsjesHatwalk maar het kwam ook dit jaar weer als een verassing. Ik vind het super leuk om out-of-the-box ideeën tot realiteit te brengen en de jury te verbazen.”

Fotografie door: Susanne van der Kleij