Ontwerp van oud-student Stan Wijnands

Vredesmonument gevel Boxtelse bieb

Vrijheidsmonument Boxtelse bieb

Zijn afstudeerproject stond in het teken van oorlog en vrede. Stan Wijnands, afgelopen zomer afgestudeerd aan SintLucas, bedacht de gekleurde zeilen met teksten over vrijheid die aan de gevel van de Boxtelse bieb hangen. Op 25 oktober worden ze weggehaald. Dat is de datum dat Boxtel bevrijd werd. De Amerikaanse soldaten, die zich in aanloop naar de bevrijding schuil hielden onder zeil, konden er eindelijk onderuit komen. Voor Stan een logische stap om van dat materiaal zijn kunstwerk te maken. Klik hier voor het oorlogsverhaal waar zijn kunstwerk op gebaseerd is.

“Ik liep tijdens mijn vierde studiejaar stage bij Studio Rocco Verdult. Hij is social designer en was bezig met een groot project rondom 75 jaar bevrijding in Brabant. Hij maakte stillevens bij de oorlogsverhalen in verschillende Brabantse gemeentes. Ik mocht aan de slag met het verhaal in Boxtel”, licht de oud-student toe.

Betekenis vrijheid

Stan deed onderzoek naar vrijheid. “Op 5 mei vieren we de vrijheid feestelijk. Ik wilde mensen laten nadenken over wanneer ze zich vrij voelen en wat vrijheid voor hen betekent.” De bieb in Boxtel was de plek waar zijn tijdelijke vredesmonument zou komen met het verhaal van de soldaten onder het zeil als uitgangspunt. “Ik heb bij verschillende evenementen in Boxtel mensen benaderd om hun gedachtes op het zeil te schrijven. Ze mochten de kleur kiezen die het beste bij hun persoonlijkheid paste. De bieb werd vervolgens achter dit patchwork van zeilstukken verstopt. Ik koos voor gele, rode, blauwe en groene stukken, omdat het er ondanks het thema, wel een beetje vrolijk en vrij uit moest zien.”

Social design

De oud-student is heel blij met het resultaat. “Ik vond het sociale gedeelte van deze opdracht heel tof. Dat je met mensen op straat in gesprek gaat over wat vrijheid voor hen betekent. Dat doen ze normaal niet. Door zo’n gesprek wel. Dat is echt social design.” Stan kreeg mooie reacties op zijn kunstwerk. “Daardoor begon het voor mij echt te leven. Bij het ophangen van het kunstwerk had ik namelijk nog niet zo’n goed idee wat de impact zou zijn.”

Positief veranderen

Stan werkt nu als freelance designer en gaat voor de gemeente Sint Michielsgestel een expositie rondom de Tweede wereldoorlog vormgeven en inrichten. Hij heeft na zijn mbo-opleiding een tussenjaar genomen en gaat volgend schooljaar waarschijnlijk een hbo-studie op sociaal cultureel vlak volgen. “Ik wil mezelf door ontwikkelen op een ander vlak dan creativiteit. Ik wil design combineren met interesse in de persoonlijke drijfveer van mensen. Dat je door een gezamenlijk project de wereld positief kan veranderen.”