Nominatie Maud studente Keramiek

Ontwerpwedstrijd keramiekatelier CorUnum

Ontwerpwedstrijd CorUnum2021

Keramiekatelier Cor Unum in ’s-Hertogenbosch organiseert jaarlijks een ontwerpwedstrijd. Doel van deze wedstrijd is studenten een kans te geven hun creativiteit te laten zien en het keramisch ambacht in leven te houden. Een jury beoordeelt de inzendingen en daarnaast is er een publieksprijs. Maud van de Sande, derdejaars keramiekstudente bij SintLucas is een van de twintig genomineerden. “Ik heb stuk voor stuk mijn zestig schaaltjes geglazuurd, die vervolgens de oven in zijn gegaan. Het resultaat was waanzinnig!” Een interview met deze genomineerde studente.

Wat heb je gemaakt?
Maud: “Ik heb schaaltjes ontworpen met het reliëf van ammonieten en koraal. Deze zijn geglazuurd met zelf samengestelde glazuurrecepten op basis van natuurlijke producten.”

Wat is het idee achter jouw ontwerp? 
“Dit jaar is het thema van de ontwerpwedstrijd ‘Take Your Time’. Daarbij ben ik gaan kijken naar het verleden. Het is namelijk belangrijk om terug te kijken naar wat er allemaal gebeurd is. Zijn er dingen gebeurd die goed zijn gegaan en die we in de toekomst moeten herhalen? Of zijn er momenten geweest waar we van moeten leren en zorgen dat dit de volgende keer niet nog een keer gebeurd?  Dat uitgangspunt heb ik vertaald in een onderzoek en zo is mijn idee ‘Cars and Bonate’ ontstaan. Cars and Bonate is een onderzoek naar nieuwe glazuren. Ik ben verzeild geraakt in de prachtige, organische vormen van het koraal en ammonieten. Helaas zijn alle ammonieten al uitgestorven en zijn in de afgelopen dertig jaar meer de dan de helft van alle koraalriffen verloren geraakt. We leven allemaal maar een keer. We moeten daarvan genieten zonder dat het ten koste gaat van anderen en van onze natuur. Daarom is mijn onderzoek zo belangrijk. Ik heb afvalproducten uit de natuur vermengd met glazuur om nieuwe glazuren te ontwikkelen maar vooral om het milieu zo min mogelijk te belasten. Deze glazuurtesten heb ik uitgevoerd op zelf ontworpen schaaltjes die het reliëf van de ammonieten en het koraal hebben.”

Hoe heb je het gemaakt?
“Ik ben begonnen met het ontwerp voor de schaaltjes. Hierbij heb ik gekozen voor de afwisseling tussen opliggende vormen en inliggende vormen om te kijken wat het glazuur op verschillende plaatsen doet. Nadat het ontwerp af was, heb ik vijf verschillende malletjes gemaakt van gips. Hieromheen heb ik alle schaaltjes gevormd met klei. Vervolgens heb ik glazuur aangemaakt en ben ik stuk voor stuk alle zestig schaaltjes gaan glazuren. Daarna zijn ze allemaal de oven in gegaan en het resultaat was waanzinnig!”

De tekst gaat door onder de foto’s

Hoe is het om genomineerd te zijn?

“Het is vooral allemaal heel onwerkelijk. Ik had helemaal niet verwacht dat ik genomineerd zou worden. Ik ben sowieso al heel erg trots en blij met wat ik tot nu toe heb neergezet. Het toffe van dit onderzoek is dat ik nog zoveel nieuwe testen kan gaan doen om het glazuur nog beter te maken!”

Hoe gaat het nu verder met de wedstrijd?
“Alle twintig genomineerde ontwerpen zijn tot en met 20 april te zien in de etalage van keramiekatelier Cor Unum in Den Bosch. Op 21 april is de jurydag. Alle genomineerden presenteren dan hun ontwerp voor de jury. Vervolgens bepaalt deze jury wie de 1e, 2e en 3e prijs ontvangt. Naast deze prijzen, valt er ook nog een publieksprijs te winnen. Hierbij krijgt het publiek een grote rol. Zowel in de winkel als online kunnen mensen stemmen op hun favoriete ontwerp.”

Hoe kun je stemmen voor de publieksprijs?
“Je gaat naar deze pagina om te stemmen voor de publieksprijs.”