Muzikant zenuwachtiger dan student

Praktijkexamen licht en geluid

Optreden Louis van Empel en Marjolene

Studenten Podium- en evenemententechniek voeren deze weken hun praktijkexamen productie uit in de theaterzaal van ons gebouw in Eindhoven. Lotte de Vries, Anoek van de Laak, Roel Moorman en Daan Falk verzorgden afgelopen vrijdag het licht en geluid bij het optreden van Louis van Empel en Marjolene. “We hebben normaal nooit een groot podium en zo’n goed geluid.”

Foto’s gemaakt door Benthe Bakx

Optreden Louis van Empel en Marjolene

Louis denkt dat hij zenuwachtiger was dan de examenkandidaten. “Normaal is het op de plek waar we spelen niet zo stil. Er hangt een ‘gordijn’. Je hoort jezelf dan niet zo goed, nu is dat even schakelen. Maar het geluid was goed.” Samen met Marjolene speelde hij zes americana roots blues nummers, drie eigen liedjes en drie covers. Ook zij is enthousiast over de samenwerking met de studenten. “Het was heel leuk en wat een mooie locatie. Normaal hebben we nooit zo’n groot podium en zo’n goed geluid. En de kleur van het licht paste goed bij wat we voor sfeer wilden neerzetten.”

Uitstraling
Bij ieder nummer had het muziekduo vooraf, in de rider, aangegeven wat voor soort sfeer het licht moest uitstralen. Per tweetal wisselen de studenten elkaar af op het gebied van licht en geluid. Lotte bereidde zich voor door vooraf de muziek van het duo te luisteren. “Je krijgt daardoor een idee van de muziek en welk sfeerbeeld daarbij past.” De studente vond dat de show beter had gekund: “De posities van de lichten waren niet altijd goed. Bij een van de nummers scheen een van de lampen te lang in het gezicht van het publiek. Ik had vooraf eigenlijk wat langer nodig gehad om dat goed te checken.” Toch denkt Lotte dat ze wel geslaagd is. Ook Anoek had is niet helemaal tevreden over haar lichtexamen. “Het kon beter.” De studente loopt stage bij poppodium Doornroosje in Nijmegen. Ze koos voor deze plek, omdat ze daar verschillende lichttafels hebben. “Zo doe ik ervaring op met het werken met verschillende versies.”

Verhaal gaat verder onder de foto

Louis van Empel

Niet zo rustig
Roel verzorgde het geluid tijdens de eerste nummers. Normaal is de plek waar hij als podiumtechnicus aan de slag is niet zo rustig. “Je hoort nu alles.” Voor zijn gevoel ging het goed. Roel loopt stage bij Klundert Muziek in Oisterwijk. Daar verzorgt hij geluid tijdens evenementen waarvoor zijn stagebedrijf wordt ingehuurd. Daarnaast staat hij in de muziekwinkel. “Nadat ik mijn diploma heb gehaald, wil ik gaan freelancen.”

Vloeiend
Daan nam tijdens de laatste drie nummers het stokje van Roel over. “Het liep vloeiend. Ik ken dit soort optredens van mijn stage.”  Tijdens het optreden trapt Louis op een plank die voor hem op het podium ligt. Door die beweging brengt hij een tamboerijn en kick-drum in beweging. “Dit was de eerste keer dat ik zo’n instrument moest versterken. Voor een goed geluid moet je het goed inmixen”, legt Daan uit.

Muziekproductie
De student geluidstechniek wil na zijn stage verder met het produceren van muziek. “Ik werk nu bij LEF Studio’s en daar help ik bij de productie van muziek. Ik werk hier graag, omdat je iets maakt dat zo blijft. Als je bij een live-optreden staat is het daarna weg. Een opname laat je achter.”

Super gemotiveerd
Docent Ronald Smulders is tevreden over het examen van de vier studenten. “Ze zijn super gemotiveerd. Ze lopen nu stage en komen hiervoor speciaal terug naar school. Dan moeten ze wel even de knop omzetten. Want waar ze stagelopen, is heel divers. Maar ze hebben goed samengewerkt en een mooi plaatje neergezet.”

De examens vinden ook deze week nog plaats, met optredens van onder andere Remember Buffalo, Max Laurenssen, Lizzie Kean en wederom Louis van Empel en Marjolene.

Louis van Empel