SintLucas Creatief vakman textiel

Nieuwe wanddecoratie voor kinderafdeling Máxima MC door studenten SintLucas

Studenten SintLucas en medewerkers MMC

Studenten van de opleiding Creatief vakman Textiel hebben een bijzonder project gerealiseerd. Voor de kinderafdeling van Máxima MC (MMC) in Veldhoven hebben zij een wanddecoratie ontworpen en gemaakt, gericht op kinderen van 0 tot 18 jaar. De wanddecoratie draagt bij aan de wens voor een vrolijke en kleurrijke aankleding voor kinderen op de afdeling.

“We zijn op de kinderafdeling erg blij met het mooie resultaat en de fijne samenwerking met SintLucas. De studenten hebben goed begrepen wat de vraag van ons als ziekenhuis was en zijn met hun creatieve en frisse blik tot dit mooie resultaat gekomen. Hier zijn we erg blij mee en deze wandecoratie draagt bij aan een vrolijke noot op de kinderafdeling”, vertelt Eva van der Horst-Gerits, Pedagogisch hulpverlener bij MMC.

Betekenisvol project

Voor de studenten een mooie opdracht, die ze allemaal op een andere manier hebben ingevuld. Ze waren erg enthousiast en gedreven om voor deze doelgroep iets vrolijks en bijzonders te realiseren. In het ziekenhuis gelden regels met betrekking tot de aankleding: van brandveiligheid tot hygiëne. In het ontwerpproces is daar, in een gezamenlijke brainstorm, rekening mee gehouden. Alle studenten hebben met textiel een ontwerp gemaakt, gerealiseerd en vervolgens gefotografeerd. Deze foto’s zijn in hetzelfde formaat afgedrukt en vormen een samenhangend geheel aan de wand.

Samenwerking

Janneke Binnendijk, Bedrijfscontactpersoon bij SintLucas: “Als creatieve vakschool bevindt SintLucas zich in het hart van de creatieve wereld. Studenten worden begeleid om met hun creatieve talent van betekenis te zijn in de veranderende wereld. We zijn dankbaar voor de samenwerking met Máxima MC. Zij geven onze studenten de kans om te werken aan maatschappelijke vraagstukken, die ook écht gerealiseerd worden.” Dirk-Jan Kortschot, docent textiel bij SintLucas vult aan: “Een betere leerschool is er niet voor de studenten. Trots op de samenwerking en de studenten. Een bijzonder leerproces van eerste brainstorm tot gezamenlijke oplevering.”

Trotse studenten

“Dit was echt een hele toffe en mooie opdracht om aan te werken. We kregen veel vrijheid om zelf een creatieve invulling te bedenken. Heel bijzonder dat we ons werk nu ook écht aan de muur zien hangen. We hopen op veel lachende gezichtjes van de kinderen.” Toelichting op alle werken lees je hieronder:

Mad Hatter van Linda van de Beek

Als kind werd ik geïnspireerd door verhalen van fantasie, avontuur en waanzin. Daarom dat ‘Alice in Wonderland’ mijn lievelingsfilm is en ik altijd gefascineerd blijf door de ‘’Mad Hatter’’. Hij maakte bizarre hoeden, hield verwarrende thee partijtjes en ging samen met Alice op avontuur. Omdat dit personage veel indruk op mij heeft gemaakt wilde ik dit doorgeven aan de kinderen die zich in het MMC bevinden om zo toch een beetje op avontuur te kunnen gaan in hun eigen fantasie.

Kasteel Knikkerbaan van Luuk Bijnen

Wat nu als ik hier zelf zou hebben gelegen als kind? Wat had ik dan om mij heen willen hebben? Als ik deze opdracht bekijk vanuit mijzelf als kind dan zou ik iets interactiefs aan de muur willen, iets wat aansluit bij mijn interesse (ridders en kastelen natuurlijk). Een knikkerbaan leek mij de perfecte vertaling van deze wensen.

Geluksmomentje van Demy van den Bogaart

Ik ben gaan kijken wat ik zelf in mijn jeugd leuk vond om te doen. Hieruit kwam buitenspelen en picknicken met mijn familie of vrienden. Hierdoor ben ik op het idee gekomen een picknickkleed te maken. Ik heb ervoor gekozen dit met een structuur stof te doen omdat je als kind nog veel moet ontdekken en zo de structuur goed kan voelen. Picknicken is een moment waar je van moet genieten, even rust, even vrij

Verwondering van Joelle Camp

Verwonder je over de voelbaarheid; is het zacht?; prikt het? Verwonder je over hoe de garen zich met elkaar verweven. Verwonder je over de kleuren die door elkaar golven. Verwonder verder en verder…

Knuffelgeluk van Floor van Dijk

Als kind hield ik altijd al heel veel van knuffels. Ik was helemaal verliefd op knuffels, vooral de grote knuffels moesten mee naar huis. Ik spaarde knuffels, sterker nog, al mijn spaargeld ging op aan knuffels. Een grote doos vol met knuffels stond in mijn kamer en ook heel mijn bed lag vol met knuffels. Ik hield van ze en ze maakten mij blij. Ze boden mij plezier, gezelligheid en troost vandaar dat ik deze collectie van knuffels heb gemaakt. De grote giraffe kan een kind geborgenheid bieden naast plezier.

Logeren bij opa en oma van Sieske de Koster

In deze foto laat ik zien hoeveel geluk kinderen halen uit het zien van hun opa en oma. Mijn eigen oma is al bijna haar hele leven aan het breien. Momenteel maakt ze dekens voor al haar kleinkinderen. Dat maakte mij zo blij en heeft mij aan het denken gezet. Bij opa op schoot met een voorleesboek in de pyjama, en natuurlijk mogen de lekker warme sokken niet ontbreken!

Vervreemding van Marieke van Moorsel

Gekleurde abstracte vormen in wisselwerking met de toeschouwer. Iedereen kan een eigen wereld ontdekken en daarin wegdromen.

Patchwork Fantasie van Charlee Müller

Dit kunstwerk bestaat uit allemaal fantasie dieren, die ik met de hand heb geborduurd in alle kleuren van de regenboog. De bedoeling van dit kunstwerk is om je aandacht even ergens anders op te focussen en dat dit kunstwerk je een glimlach en fijn gevoel mag bezorgen.

Clowntje Kiki van Kiki Patten

In mijn jeugd heb ik veel plezier gehaald uit het circus, de dieren, de mensen en de hele sfeer er omheen maakte mij gelukkig. Mijn producten staan symbool voor vrolijkheid, vreugde en geluk. Wat ik ook graag wil overbrengen op de mensen die naar mijn werk kijken. Clowntje Kiki was vroeger mijn bijnaam tijdens carnaval, omdat mijn moeder mij het liefst verkleedde als clown. Ik neem je graag even mee, weg van hier, de vrolijke clown, die hoopt jou een mooie dag te bezorgen!

Nacho Pony Headwear van Charlotte de Rooij

Mij leek het ongewone beeld van een dier met een hoed echt hilarisch en zeker de moeite waard om te proberen. Daarom heb ik mijn pony ‘’Nacho’’ uit zijn stal gehaald om aan de slag te gaan. De mutsen zijn helemaal op Nacho zijn hoofd aangepast met het unieke resultaat van een ongewoon, grappig en vriendelijk beeld waar iedereen wel even om kan glimlachen.

Happy Faces van Romy van de Weerd

De Happy Faces staan symbool voor vrolijkheid en geven afleiding aan de kinderen hier op de afdeling. Want wanneer je een masker opzet, kun je even in de huid kruipen van een ander. Wat ik ook erg belangrijk vind is dat kinderen hun fantasie kunnen gebruiken, daarom heb ik drie erg verschillende gezichten gemaakt die ieder herkenbaar zijn maar ook veel aan de verbeelding over laten. Wat mij geïnspireerd heeft voor deze maskers zijn de koorden die ik tijdens mijn stage heb gemaakt. Ik wilde graag iets gebruiken wat mij blij maakt, zo kwam ik op deze koorden. Ook heb ik inspiratie gehaald uit de maskers van kunstenaar Bertjan Pot. Verder word ik blij van kleur, en heb daarom met veel verschillende kleuren gewerkt. Word jij ook zo blij van deze maskers?

Waar is Tommy? van Lotte van der Zanden

Toen ik klein was kon ik altijd uren naar een zoekplaat kijken. Ik kon namelijk helemaal wegdromen in alles wat ik zag. De bedoeling is dan ook dat je urenlang naar deze zoekplaat kunt kijken en even helemaal kan vergeten dat je in het MMC bent.

Droomwereld van Annika Maas

Door een fantasiewereld te maken, wil ik de kinderen weg laten dromen. Zodat ze even kunnen vergeten dat ze in het ziekenhuis zijn. Dit heb ik gedaan door dieren te haken en een mooie achtergrond te tekenen met met het computerprogramma Adobe Illustrator.