Initiatief SintLucas, Cibap en ArtEZ

Manifesto NoSchool best verzorgde boek

Manifesto NoSchool

Het Manifesto van NoSchool is uitgeroepen tot een van de best verzorgde boeken van 2020. In deze roze uitgave presenteren SintLucas, Cibap en ArtEZ hun filosofie over het belang van creativiteit in het onderwijs. Het boek heeft een praktisch en theoretisch gedeelte. Docente Betje Stevens was een van de eindredacteuren. Zij heeft samen met medewerkers van de twee andere scholen praktijkvoorbeelden uit het onderwijs verzameld en gebundeld. Daarnaast bevat de uitgave ook een theoretische onderbouwing voor de filosofie van NoSchool. Tijdens de Dutch Design Week 2020 werd de uitgave gepresenteerd.

Stevens vertelt over de totstandkoming van het boek: “Vormgever Marius Schwarz heeft het speelse en toegankelijke wat wij voor ogen hadden, goed opgepakt en vertaald naar een ontwerp. Het boek is een ontdekkingsreis geworden. Steeds als je het openslaat, ontdek je iets nieuws.” Het papier, de kleuren, de typografie en de vormgeving dragen daar zeker aan bij. De roze omslag van het boek kun je eraf halen en is een poster waarop de punten uit het manifest vermeld staan.

De uitgave kwam grotendeels online tot stand aldus de SintLucas-docente: “Samen met mijn collega’s van Cibap en ArteZ, Ilse en Fabiola, heb ik veel digitaal vergaderd. We vulden elkaar goed aan, de een had ervaring met boeken maken, de andere richtte zich op het theoretische gedeelte en ik was bezig met de praktijk en de vormgeving. Marius liet ons in die meetings dan bijvoorbeeld zien en horen welk papier hij had uitgekozen. Ik ben heel tevreden met het resultaat, het plezier, de aandacht en urgentie spatten er van af. Daarvoor gaat alle eer naar hem als vormgever.”

Ben je nieuwsgiering geworden naar het Manifesto? Dan kun je een exemplaar kopen via uitgever Valiz.