Studentenwerk

Portretserie Lotte Wassen

Lotte Wassen is eerstejaars student Vormgeven, Media & Technologie die na dit leerjaar verder gaat studeren in de richting fotografie. Om toegelaten te worden tot deze richting maakte ze voor haar motivatiegesprek een serie persoonlijke portretfoto’s. Lotte vertelt hoe deze serie tot stand kwam.

“Je mocht zelf kiezen welk werk je liet zien tijdens dit motivatiegesprek”, vertelt de eerstejaars studente. Ze koos voor portretfotografie, een vorm waar ze nog niet veel ervaring mee had. “Omdat ik nieuwe dingen wil ontdekken.” Samen met haar zus maakte ze een stappenplan. Een vriendin, die ook te zien is op de foto’s, hielp met inspiratie. “Ik zocht samen met mijn zus naar de juiste beelden op Pinterest en daar maakten we een collage van. Ik heb nog niet echt een eigen stijl maar probeer wel altijd een originele invalshoek te zoeken.” De zussen brainstormden ook samen over de kleding en de achtergrond. Lotte voerde de fotoshoot met beperkte middelen uit. “Ik heb gewerkt met verschillende kleuren licht, glas en water. De locatie was de douche bij mij thuis. Mijn zus hielp met het vasthouden van het licht, make-up, haren en kleding. Sommige dingen zijn toevallig zo ontstaan. Ik heb heel veel dingen uitgeprobeerd en heel veel foto’s gemaakt.” Met de serie die ze maakte, laat ze een persoonlijke kant van zichzelf zien. De zes foto’s presenteren allen een andere emotie maar vormen samen wel een geheel. “Voor mij is het vanzelfsprekend om via mijn werk te laten zien wie ik ben.”

Lotte Wassen

Waarde
Deze serie betekent voor Lotte erg veel. Haar zus was een heel bijzondere hartpatiënt en het ging de laatste tijd snel achteruit. Ze is inmiddels overleden. “Deze foto’s maken, is een van de laatste dingen die we samen hebben kunnen doen. Ze heeft haar laatste kracht aan mij doorgegeven met een knuffel. Dat was mijn waardevolste en laatste moment met mijn zus.” Dit gebeurde twee maanden na het maken van de portretfoto’s. “Zonder mijn zus waren deze foto’s nooit zo goed gelukt en was ik misschien niet door naar de opleiding fotografie.”

Portretserie Lotte Wassen

Hierboven zie je drie foto’s uit de portretserie.

De derde foto draagt de titel Sprekend en over het resultaat is Lotte zeer tevreden: “Deze ziet er professioneel uit. Het was een van de laatste die ik gemaakt hebt. Ik deed klik-klik en het ging eigenlijk vanzelf. Hoewel die vriendin van mij nog nooit echt geposeerd had, heeft ze er wel gevoel voor en ging het heel soepel.” De toelichting bij dit werk: “Wanneer je diep van binnen bang bent maar je toch een ontspannen masker draagt, zal je sprekend overkomen.” De eerste foto heeft ze de titel Luisterend oor gegeven en de tweede foto draagt de naam ‘Naar het licht’. Daarover zegt de studente: “Als je bang bent en je ziet het niet meer zitten, komt er altijd een opening naar het licht.”

De foto hiernaast draagt als titel Beschouwing en is totaal anders dan de drie hierboven. Deze is als het ware in twee stukken verdeeld. “Bij haar mond zie je een wazig stuk. Dat staat voor het zelf niks durven zeggen maar in het geheim wel aandachtig naar iemand kijken", licht Lotte toe.

Foto Beschouwing door Lotte Wassen

Feedback
Na de fotoshoot selecteerde Lotte een reeks foto’s en liet die zien aan een docent Fotografie voor feedback. “Die docent vond de foto’s prachtig maar miste nog een beetje het verhaal erachter. Wat wilde ik met de foto’s laten zien? Dat heb ik nog verder uitgewerkt in de verhaaltjes bij mijn werk.” Tijdens het motivatiegesprek waren de docenten, die haar werk beoordeelden, meer dan positief. “Ze vonden de foto’s mooi en waren er door ontroerd. Ik voel wel dat ik de lat voor mezelf voor volgend jaar hoog heb gelegd.”

Portretserie Lotte Wassen

Hierboven zie je nog twee andere foto’s uit de portretserie van Lotte.

De linkerfoto draagt de titel ‘Schijn bedriegt’. De toelichting van de studente bij deze foto: Je moet niet afgaan op het uiterlijke schijn van mensen en dingen. Vaak heb je het mis. De rechterfoto heeft als titel ‘Twilight Zone’. Daarover zegt Lotte: De mentale toestand tussen realiteit en fantasie, of het laagste niveau van de oceaan waar nog licht binnen kan dringen.