Project Glas

Kleurrijke ramen blikvangers Stiltecentrum MMC

Studenten Creatief vakman Glas werkten aan project voor het Maxima Medisch Centrum.

Ramen Stiltecentrum met studenten Veerle Kyra Tess Marloes

Als je het nieuwe Stiltecentrum in het Máxima Medisch Centrum (MMC) in Veldhoven binnenloopt, dan vangen de drie kleurrijke glas-in-loodramen meteen je blik. Ze zijn van de hand van Veerle, Kyra, Tess en Marloes, vierdejaars studenten van de opleiding Creatief vakman Glas. Het is het tweede project dat ze uitvoerden voor het Veldhovens ziekenhuis. In de hal van het gebouw hangen negen glas-in-loodramen die bedoeld zijn als waardering voor de inzet van de zorgmedewerkers tijdens de coronapandemie.

In het nieuwe Stiltecentrum van het MMC hebben patiënten de mogelijkheid om te bidden, een kaarsje aan te steken en tot zichzelf te komen. De levensbegeleiders, die veelvuldig gebruikmaken van deze plek, gaven de opdracht voor de inrichting van de nieuwe ruimte. Arno Drissen, een van de levensbegeleiders, is tevreden met het resultaat en noemt het werk van de studenten erg geslaagd. “De ramen passen erg mooi in de ruimte en de kleuren komen op verschillende plekken terug.”

De tekst loopt door onder de foto

Op de foto (vlnr) studenten Veerle, Kyra, Tess en Marloes

 

Op naar examen
Kyra is ook trots op het resultaat. “Tof dat je werk ergens komt te hangen. Het zijn de grootste ramen die we in de opleiding gemaakt hebben. Nu kunnen we op naar het examen!” In haar vrije tijd werkt de bijna afgestudeerde studente in haar eigen atelier al aan opdrachten. Een daarvan kwam tot stand vanwege haar andere raam dat in het MMC hangt. “Er wordt steeds meer naar glas-in-loodramen gevraagd. Mensen hebben er het geld voor over.”

Cirkels
Medestudente Tess maakt het ontwerp voor de ramen in het Stiltecentrum. “De opdracht was om een abstract ontwerp te maken. We mochten geen symbolen uit een bepaalde religie gebruiken. Ik koos voor cirkels omdat die staan voor eenheid, rust en vrede. De kleuren symboliseren de diversiteit en de lijnen lopen door van het ene naar het andere raam.” Ger Janssen, manager zorg, zingeving en ethiek binnen het MMC kent de ruimte heel goed. “Dit was eerst mijn kantoor. Het is een mooie plek geworden. Als ik ’s ochtends vroeg langs deze ruimte kom, dan zie je de zon heel mooi door de ramen schijnen. Je oog wordt er echt door getrokken als je binnenkomt. Daarnaast zorgen ze voor een stukje geborgenheid.”

Spannende uitdaging
Om dit resultaat te krijgen, zijn de studenten na de zomervakantie hard aan de slag gegaan. Ze gebruikten verschillende methodes om tot een ontwerp te komen. “Door te brainstormen zijn we in 1 week tijd tot ideeën gekomen. Ik experimenteerde met verf voor mijn ontwerp”, vertelt Veerle. Kyra vult aan: “Het was leuk om een keer op een hele andere manier met het ontwerp voor een opdracht bezig te zijn.” Vervolgens werkten de studenten keihard om de ramen op tijd af te krijgen. “Het was een uitdaging en ook spannend of ze in de stalen constructie zouden passen.”

Lees hier het artikel over het andere project dat studenten Creatief vakman Glas uitvoerden voor het MMC.