Opdracht ontwerp boekomslagen

"Je daagt jezelf uit om beste resultaat te halen”

Boekomslagen Bart, Sjulie en Iris

Eerstejaars studenten van de opleiding Digital Publishing (Allround mediamaker) maakten drie nieuwe ontwerpen voor bestaande boeken. Ook in de tijd van online onderwijs gingen ze aan de slag met deze opdracht. Drie studenten geven uitleg bij hun ontwerp en aanpak.

Bart van den Heuvel bekent eerlijk dat hij niet zo’n lezer is. “Ik heb voor Stephen King gekozen, omdat ik de films die gebaseerd zijn op zijn werk gezien heb en die vond ik wel goed. De film IT was erg leuk en spannend. Ik vond het wel leuk om iets met die clown te gaan doen.” Doel van de opdracht was om drie ontwerpen te maken voor boeken uit hetzelfde genre. Deze ontwerpen maakten de studenten in het programma Adobe Illustrator. Het resultaat werd niet uitgeprint maar vertaald naar een digitale mock-up.

Best lastig

“Naast IT heb ik Pet Sematary en Christine van Stephen King uitgekozen. Ik heb in Illustrator een mooie illustratie gemaakt die net even anders is dan de omslag van de originele boeken. Ik heb me voor het ontwerp wel laten inspireren door de verfilming.” Bart vond het best wel lastig om een bestaand boek opnieuw vorm te geven. “Bij veel boeken bestaat de cover uit een foto. In Illustrator kun je daar geen gebruik van maken en moet je zelf een afbeelding ontwerpen en maken. Daarnaast had ik nog niet zoveel met Illustrator gewerkt dus dat is best een nieuw programma voor mij. Op deze manier heb ik al wel veel geleerd over Illustrator.”

Goudfolie

Sjulie Rutten koos voor een aantal boeken uit de Harry Potter-reeks. “Ik zag daar veel uitdaging in en wist gelijk wat ik met de opdracht wilde doen. Een boek met een magisch antieke uitstraling met goudfolie erin verwerkt. Want Harry Potter staat voor magie en wat is er nu magischer dan goud…? Vervolgens kon ik aan niks anders dan goudfolie denken”, geeft Sjulie toe. Het verwerken van deze kleur in een ontwerp vraagt om een andere aanpak dan andere kleuren. Via Microsoft Teams kreeg de studente uitleg over de juiste werkwijze. “Mijn docent Marc Hoeijmans deelde online zijn scherm en legde vervolgens zo stap voor stap uit hoe ik het bestand op de juiste manier moest opmaken.” Het belangrijkste dat Sjulie geleerd heeft van deze opdracht: “dat je altijd jezelf moet uitdagen om bij opdrachten het uiterste resultaat te behalen.”

Andere aanpak

Iris Peeters pakte de opdracht anders aan dan haar klasgenoten. Ze bedacht een eigen verhaal en maakte daar een serie boekomslagen bij. Docent Marc Hoeijmans is positief over haar aanpak: “We willen dat studenten gemotiveerd zijn en dat lukt met eigenaarschap. De studente vertelt waarom ze voor deze werkwijze koos: “Ik vond het uitdagender en creatiever om een eigen boek te verzinnen en daar een eigen boekomslag bij te bedenken, Ook omdat je dan alle kanten op kan en niet vastzit aan een bestaand verhaal.” Iris schreef als eerste het verhaal voor haar eigen boek en bedacht vervolgens het ontwerp voor de boekomslag. “Ik heb me voor het ontwerp vooral laten inspireren door wat ik allemaal op Behance zag.” Behance is het online platform van Adobe waar creatieve professionals hun werk laten zien en het werk van anderen kunnen ontdekken. Iris vindt het fijn dat ze de ruimte kreeg om de opdracht op een andere manier uit te voeren. De docent is trots dat zijn studenten ondanks de coronacrisis en het online werken een mooi resultaat neer hebben kunnen zetten.