Student wint IXXI- Rijksmuseum Challenge

Rein Vos geeft Rembrandt moderne twist

IXXI van Rein Vos in leeromgeving

Rein Vos, student Crossmedia vormgeving heeft de IXXI – Rijksmuseum Challenge gewonnen. Opdracht van deze challenge was om een IXXI te ontwerpen, gebaseerd op een kunstwerk uit de collectie van het Rijksmuseum. Dit nieuwe ontwerp wordt opgenomen in de IXXI-collectie en ook verkocht in de winkel van het Rijksmuseum.

Rein gaf een hedendaagse draai aan het portret van Haesje Jacobsdr van Cleyburg, gemaakt door Rembrandt van Rijn. Hij vertelt waarom hij juist dat kunstwerk uit heeft gekozen: “In mijn zoektocht kwam ik vele mooie schilderijen tegen. Dit portret sprak mij erg aan. Het voelde voor mij als een mooie uitdaging om van een zo’n klassiek en statisch portret een modern, verfrissend en kleurrijk ontwerp te maken. Daarnaast bewonder ik het werk van Rembrandt ook erg!” Helaas heeft Rein het kunstwerk nog nooit in het echt gezien. “Ik zou het nu extra mooi vinden om het eens in het echt te gaan bekijken.”

Nieuwe technieken

Het deelnemen aan de challenge was voor Rein een superleuke uitdaging. “Voor een schoolopdracht was ik al de nieuwe illustratietechnieken van het programma Adobe Illustrator aan het ontdekken. Voor deze opdracht leek het mij een mooie kans om deze technieken toe te passen. Het gebruik was nog een behoorlijke uitdaging. Vooral omdat je bij het ontwerpen van een gezicht erg goed moet kijken naar welke vormen en kleuren je combineert, zodat je toch een bepaalde gezichtsuitdrukking vorm kunt geven. In het moderniseren van het portret lette hij er op dat het origineel nog wel te herkennen zou zijn. “Ik wilde de herkenningspunten van het originele werk, zoals de gezichtsuitdrukking en de kleding, niet teveel verdraaien.”

Gevoel

De student Crossmedia vormgeving vindt het heel leuk dat zijn ontwerp ook echt in een kamer gehangen kan worden. “In mijn opleiding ben ik minder met interieur bezig, terwijl het in basis elkaar natuurlijk wel raakt. Ik probeer in mijn ontwerpen altijd een bepaald gevoel uit te dragen. En hopelijk kunnen mensen als ze een kamer binnenkomen waar dit werk hangt, dan dat gevoel ook ervaren.”

Onderscheidend
Het is voor Rein gissen waarom hij de eerste prijs in de wacht heeft gesleept. “Ik heb helaas geen juryrapport gekregen. Persoonlijk denk ik dat de grootste reden voor mijn overwinning de onderscheidenheid in mijn ontwerp is. Ik heb vormgegeven met de gedachte dat ik iets wilde maken wat je eigenlijk niet zo gauw zou kunnen verwachten binnen een interieur, maar wat toch samen mooi zou kunnen werken.” En met deze winst hoopt hij, naast de eeuwige roem, wat meer bekendheid gaat opleveren als grafisch vormgever. “Ik ben namelijk al twee jaar hard aan het werk met mijn eigen grafisch bureau VosWorks om mensen en bedrijven te voorzien van opvallende ontwerpen. Ik hoop dit natuurlijk door te kunnen gaan zetten en nog veel meer mensen blij te mogen maken met mijn grafische werkzaamheden!”

In zijn werkruimte gaat Rein het exemplaar van zijn winnende ontwerp ophangen. Ook SintLucas heeft er eentje ontvangen, deze heeft in Eindhoven een plekje gekregen op de tweede verdieping in de leeromgeving van Crossmedia vormgeven.