Vormgeven & Ambacht opleiding Creatief vakman leer

"Ik mocht een autostoel en het interieur van een jacht bekleden met leer"

Lees hier het verhaal van Maud

Leren kussen voor op de bank van het jacht

Maud Verhaegh, derdejaars student Creatief vakman leer, kreeg van haar docent tekenen op de middelbare school het advies om eens bij SintLucas te gaan kijken. Haar docent vond dit namelijk wel een school voor Maud. “Ik vond het op de middelbare school al het heel leuk om bezig te zijn met tekenen en handvaardigheid en wilde graag de creatieve kant op.” Inmiddels zit Maud in het derde leerjaar van de opleiding Creatief vakman leer en loopt ze stage bij twee stagebedrijven: Greve (ambachtelijke schoenen) en Cools (bekleding van auto’s en jachten).

Bekleden van auto’s en jachten bij Cools
“Ik ben bij Cools terechtgekomen door mijn docent Nina Janssen. Zij had al contacten bij dit bedrijf, omdat hier vier oud-SintLucas studenten werken. Ik ben bij Cools bezig met het bekleden van jachten met leer. Hierbij kan je bijvoorbeeld denken aan het bekleden van plankjes met leer of het maken van leren kussens. Ook bekleed ik autostoelen met leer. Wat ik heel fijn aan mijn stage is dat ik zelf kan aangeven wat ik wil leren. Ik heb tijdens deze stage veel kennis opgedaan over materialen en gereedschappen. Ook heb ik zelf een trapreling van een jacht mogen bekleden met leer. Toen het jacht helemaal klaar was mocht ik mee naar de haven om het eindresultaat te bekijken. Dat vond ik heel gaaf.”

De tekst gaat verder onder de foto’s

Een schoenenlijn ontwerpen bij Greve
Naast de stage bij Cools loopt Maud ook stage bij Greve. Greve is een ambachtelijk schoenenmerk gespecialiseerd in herenschoenen. “Tijdens deze stage heb ik op alle gebieden van schoenmaken mee kunnen kijken en werken”, aldus Maud. “Onderzoek en inkopen doen, ontwerpen maken, prototypes maken en een branche onderzoek doen zijn allemaal onderdelen die tijdens mijn stage aan bod zijn gekomen.” Ook heb ik tijdens mijn stage geholpen met het opzetten van een nieuwe schoenenlijn voor jongeren. Het idee voor deze nieuwe schoenenlijn heb ik samen met een collega gepresenteerd aan de directie van Greve. Naar aanleiding van deze presentatie gaan zij dan kijken of de schoen in productie gaan nemen. Maud: “Het is gewoon heel gaaf dat ik mee mocht ontwerpen aan een schoen die mensen echt gaan dragen.”

In de toekomst wil Maud graag een eigen bedrijf oprichten met een eigen label voor tassen en schoenen.