SintLucas

"Ik ben gegroeid in het omgaan met autisme"

Calm reflections

Noud Heijnen is tweedejaars student Creative technologies en maakt illustraties om zo zijn kijk op zijn leven met autisme te laten zien. Begin deze maand vertelde hij hierover tijdens “Salon: waanzin of werkelijkheid” in Parktheater Eindhoven. Wij zijn benieuwd naar zijn verhaal.

Een nieuwe opleiding

Noud: “Ik ben bij SintLucas begonnen met de studie Digital publishing op niveau 3. Ik wilde graag een niveau 4 opleiding behalen en daarom ben ik gaan kijken naar een vervolgopleiding. Zelf ben ik iemand die graag creatief bezig is en niet alleen achter mijn laptop bezig wil zijn. Toen kwam de opleiding Creative technologies op mijn pad. Het creatief denken wat in deze opleiding veel terugkomt sprak mij erg aan.”

Illustraties

“Omdat ik zelf autisme heb, heb ik een keer in de zoveel tijd een gesprekje met mijn coach Esther. Zij heeft mij zien groeien sinds mijn vorige opleiding in het omgaan met autisme. Via haar kwam ik in contact met Ilonka die mij vroeg om deel te nemen aan “Salon: waan of werkelijkheid” in het Parktheater om daar te vertellen over de illustraties die ik heb gemaakt over mijn leven met autisme. Dat leek mij heel erg leuk.”

“De illustraties die ik heb gemaakt gaan over de periode dat mijn stage stopgezet was. Snel daarna kwam corona en konden we niet naar school. Ik dacht echt hoe moet ik nu verder? Maar door te kijken naar wat nog wel allemaal kon en op mezelf te reflecteren heb ik geprobeerd alles toch positief te bekijken en heb ik deze illustraties gemaakt.”

Stereotype beeld doorbreken

Noud wil hiermee ook het stereotype beeld van autisme doorbreken. Noud: “Er zijn veel vooroordelen over mensen met autisme zoals: dat ze moeite hebben met sociaal zijn en moeite hebben een gesprek aan te gaan. Dit was bij mij vroeger ook zo, maar hier heb ik aan gewerkt en ik ben door de gesprekken met mijn coach en adviezen van medestudenten ook wat losser geworden. Nu kan ik zelfs over autisme praten voor een grote groep mensen! Ik wil mensen graag meegeven dat ze mensen met autisme niet anders moeten behandelen als dit niet nodig is. Daarnaast wil ik het onderwerp autisme bespreekbaar maken.”