Studenten knikkeren op afstudeerniveau

Hangende knikkerbaan van porselein

Keramiekstudenten maken gezamenlijke installatie van porselein

Studenten bouwen knikkerbaan op

Een installatie in de vorm van een hangende porseleinen knikkerbaan maakten de acht eindexamenstudenten van de opleiding Creatief Vakman keramiek met elkaar. Dit ‘gesamtkunstwerk’ is vanaf woensdag 4 november te zien in de expositieruimte van SintLucas in Boxtel.

Door de uitbraak van corona veranderde voor onze studenten de wereld plotseling. De vierdejaars studenten Keramiek vervulden nog één gezamenlijke opdracht tijdens hun laatste half jaar op school. Alle lessen volgden de acht studenten digitaal, behalve deze opdracht van het maken van een ‘gesamtkunstwerk’. Ook in deze lastige tijden, waarbij mondkapjes en 1,5 meter afstand houden de norm is, bewijst deze groep dat ze gezamenlijk een opdracht neer kunnen zetten.

De opdracht
De acht studenten Keramiek daagden zichzelf en elkaar maximaal uit. Iedere student diende één onderdeel voor het kunstwerk te bedenken, dat aansloot op dat van minstens twee medestudenten. Student Bowie van der Loo: “We wilden één groot werk neerzetten, waarin niet alleen het beeld maar ook het geluid bijzonder is.”

63 onderdelen

Het werd een hangende knikkerbaan van porselein die bestaat uit 63 onderdelen. Volgens Bowie was het een hele klus om die te maken: “We hebben eerst een model van de knikkerbaan gemaakt om te zorgen dat de maten overeenkwamen met de tekeningen, om er vervolgens een mal van te maken. Hier zat een pittige tijdsdruk achter, omdat we in totaal maar zes werkdagen hadden om de installatie te realiseren.” Ook kozen de acht studenten niet voor het makkelijkste materiaal om mee te werken: “Porselein eist precisiewerk met een groter risico op mislukking.” Niet alleen visueel is de sneeuwwitte installatie meer als geslaagd, maar de porseleinen onderdelen blijken samen een prachtige geluidsculptuur te vormen.”

"Alles op zijn plek"

Hoewel de tijdsdruk hoog was en het materiaal voor een moeilijke technische uitdaging zorgde, is Bowie meer dan tevreden met het resultaat: “Wij hebben als klas zo ontzettend hard gewerkt om neer te kunnen zetten wat we hadden bedacht. En nu de installatie staat valt alles op zijn plek. De kleur van het porselein is perfect en het geluid dat de knikker maakt door over het porselein te rollen, klinkt nog mooier dan wij hadden verwacht. Het totale plaatje klopt precies en we zijn allemaal heel trots op wat wij neer hebben kunnen zetten in zeven weken.” Ook het gezamenlijk werken aan één project is in deze tijden een uitdaging. ”Ondanks dat we nu leven in een pandemie, waren we met acht personen wel in staat om één groot werk te creëren. Met deze knikkerbaan laten we zien wat wij kunnen en dat kunst, ondanks deze onduidelijke tijd, speels en verantwoord kan worden benaderd”, licht de vierdejaars student toe.