Mag ik je iets vragen? Interview student-docent

"Goede technicus kent totaalplaatje productie"

Docent Jasper en student Wouter

Foto-onderschrift: Docent Jasper van der Wey (l) in gesprek met student Wouter Vermeer over de opleiding en het vak van podium- en evenemententechniek. Foto: Jurian Kriebel


Wat wil je als student nu altijd al weten van die ene docent. In de rubriek ‘Mag ik je iets vragen’ krijgen studenten de kans om een docent het hemd van het lijf te vragen. Deze keer een gesprek tussen derdejaars student Wouter Vermeer en docent Jasper van der Wey van de opleiding Podium- en evenemententechniek.

Twee liefhebbers van het vak, dat zijn Wouter en Jasper. Naast zijn studie is Wouter al freelance licht- en geluidtechnicus, Jasper maakte ruim een jaar geleden de overstap van het bedrijfsleven naar docent bij SintLucas. Voor Wouter was een bezoek aan een festival samen met zijn ouders de reden om voor dit vak te kiezen: “Als jongetje was ik heel verbaasd wat er allemaal rondom dat podium gebeurde. Toen mijn vader vertelde dat er een specifieke opleiding voor was, wist ik dat ik die wilde gaan volgen. Tijdens mijn werk als freelancer geniet ik ervan om samen een podium op te bouwen. Je hebt onderling heel veel plezier.” Jasper beaamt dat het een speciale branche is om in te werken: “Je doet dit werk omdat je een liefhebber bent, niet omdat je er rijk van wilt worden.” Ook hij kijkt terug op mooie ervaringen: “Er is altijd tijd voor een geintje. Je komt regelmatig dezelfde mensen tegen, omdat het wereldje niet zo groot is.”

Wouter: Kun je iets vertellen over jouw achtergrond en ervaring?

Jasper: “Ik heb op het Grafisch Lyceum in Eindhoven gezeten en heb een aantal jaar als grafisch vormgever gewerkt. De regelmaat van een 9-tot-5-baan begon me een beetje tegen te staan. Naast mijn kantoorbaan werkte ik ook als zzp’er via mijn broer, die een verhuurbedrijf voor licht- en geluid heeft. Ik deed als licht- en geluidstechnicus klussen voor bedrijfsevenementen, in het theater en binnen de rock ’n roll scene. Langzaamaan bouwde ik mijn baan als grafisch vormgever af.”

Wouter: Je werkte als technicus in heel verschillende disciplines, wat is daar het voordeel van?

Jasper: “Doordat ik zo breed georiënteerd ben, neem ik de werkwijze uit de ene branche ook mee naar de andere. In het theater wordt bijvoorbeeld veel netter gewerkt en dat neem ik ook mee bij andere klussen. Als zzp’er ben je vooral uitvoerend bezig en ik wilde eigenlijk meer aan de basis staan van een klus. Het bedenken en managen van de productie sprak mij meer aan. Bij bedrijven SLG Licht en Geluid en First Impression kreeg ik de kans om daarin te groeien. Ik besloot uiteindelijk meer die kant uit te gaan en me te richten op het technisch goed voorbereiden van een productie.”

Wouter: Binnen het keuzedeel Technische productie ga je daar ook dieper op in. Waarom is het belangrijk dat wij dat als studenten leren?

Jasper: “In mijn tijd als technicus kwam ik veel SintLucas-studenten tegen. Het viel mij op dat ze vaak een beperkt beeld hadden van de productie. Ze wist wat van licht of geluid maar hadden het totaalplaatje niet helder. Wil je een goede technicus zijn, dan is dat in mijn ogen juist heel belangrijk. Je leert daardoor beter communiceren en houdt als licht- en geluidstechnici rekening met elkaars werkzaamheden. De tekening die je in handen krijgt, kun je dan beter interpreteren waardoor er een goedlopende productie ontstaat.”

Tekst gaat door onder de foto

Wouter: Hoe ben je uiteindelijk bij SintLucas terechtgekomen?

Jasper: “Vanuit mijn ervaring met studenten op de werkvloer, nam ik contact op met SintLucas. Het professionaliseren van onze branche vind ik namelijk heel erg belangrijk. Docenten Roel en Bas vroegen mij vervolgens om het keuzedeel Technische productie te schrijven. En doordat er door corona veel zieken waren, werd ik ook gevraagd om te starten als vervangend docent Digitale vaardigheden bij Vormgeven, media & technologie. Ik ben nu werkzaam als docent binnen jouw opleiding Podium- en evenemententechniek. Ik begeleid onder andere de interne producties die we met studenten uitvoeren. Naast het lesgeven probeer ik af en toe een klus te doen, zodat ik nog binnen de branche actief blijf. Want dan blijf je op de hoogte van de veranderingen.”

Wouter: Wat wil je als docent bereiken bij studenten?

Jasper: “De ervaring overbrengen die ik als professional in het vak heb opgedaan. Zodat jullie ook die stap kunnen zetten. Ik leid hier mijn toekomstige collega’s op en daar beoordeel ik jullie ook op. Het gaat er niet om dat ik bij iedere student een lijstje met competenties kan afvinken. Ik wil weten of jij de vaardigheden bezit om samen een productie te draaien. Want een belangrijk deel van het werk is die onderlinge samenwerking.”

Jasper stelt Wouter ook nog een vraag: Wat heb je van mij geleerd?

Wouter: “Je hebt ons heel veel tips gegeven. Daarnaast werk je met ons in de lessen naar een bepaald doel toe. En het labelen van al het materiaal dat bij een productie gebruikt wordt, dat is ook heel belangrijk. Daar zijn wij nu, in leerjaar 3, door jou mee begonnen maar als je daar in leerjaar 1 mee start dan is het veel logischer.”

Meer info

Wil je meer weten over de opleiding Podium- en evenemententechniek, ga dan naar deze pagina. Daar vind je meer informatie over de vakken die je krijgt en kun je studentenwerk, zoals het project voor Lichtfestival GLOW , bekijken. Ben je nieuwsgierig geworden? Meld je dan via deze link aan voor de Open Dag op zaterdag 12 februari.