SiNTLUCAS

Glow2019

SintLucas doet dit jaar mee met drie lichtkunstprojecten. Op deze pagina lees je meer over deze projecten.

GLOW is een gratis te bezoeken lichtkunstfestival in Eindhoven dat ieder jaar in november plaatsvindt. Dit jaar bezoek je GLOW van 9 t/m 16 november 2019. SintLucas doet ook dit jaar mee met drie lichtkunstprojecten:

1. Metropolight
Studenten van de opleiding Creative technologies hebben speciaal voor deze GLOW editie een interactief lichtkunstwerk ontwikkeld waarmee de GLOWbezoeker de stad in ‘Living Colors’ zet. Het toont een kleurrijke interactie van de bezoeker met enkele bekende Eindhovense gebouwen.

Door middel van Kinects worden de silhouetten van de bezoekers gemeten en weergegeven in de skyline van Eindhoven. De projectie van de silhouetten maken de kleuren van de gebouwen zichtbaar. Wanneer er meerdere mensen samen, staan komen er zelfs kleine animaties tevoorschijn. Lees meer over dit project op de website van GLOW.

Makers:
Steffie Koop
Jenna Koenen
Anne Martens
Marloes Korsten
Yun Lang Choi
Audrey Ristawati

2. Ripples in the Water
Wat als robots creatief en menselijk kunnen zijn?

Deze vraag stond centraal in het GLOWlab* dat bestond uit een samenwerking tussen studenten Creative technologies van SintLucas, Smart Robot Solutions en GLOW Eindhoven. Na meerdere sessies en ideeën werd ‘Ripples in the Water’ unaniem gekozen als lichtproject voor GLOW2019.

In een opgelichte ruimte ontstaat een verrassende interactie met de robots Li en Art Maat van de Maatjes-robot familie. Li Maat is gestructureerd en specialist in het repeterend creëren van one line art. Hij onderscheidt zich niet van een menselijke vloeiende beweging. Art is daarentegen een gevoelsrobot. Hij legt zijn ziel en zaligheid in zijn one line art beweging en verbergt zijn emoties niet.

Ripples in the water is een lichtbeleving met continue veranderende kleuren, begeleid met muziek. Het vertelt een verhaal over wat wij menselijk vinden en hoe wij empathie krijgen voor levenloze dingen. Robots als natuurlijk onderdeel van onze samenleving. Lees meer over dit project op de website van GLOW.

Indebuurt Eindhoven heeft een mooi artikel geschreven over dit project. Lees dit artikel hier.

Maker:
Lars Pubben

3. Portie Licht
Portie Licht is voortgekomen uit een samenwerking tussen GLOWlab*, GGZE en SintLucas. Het sluit aan op het lichtkunstproject Come and Grow, van George Barratt-Jones. Samen onderzochten zij de invloed van licht op de mens.

Licht is de belangrijkste timer van je lichaam en laat je biologische klok in de pas lopen. Ook therapieën met behulp van licht hebben een positief effect bij mensen met een depressie. Ondanks het positieve effect van licht wordt lichttherapie nog weinig ingezet. GGzE wil dit toegankelijker en meer bekend maken. In oktober 2019 opende zij op twee locaties een LichtCafé, waaronder in Grand Café Het Ketelhuis op Landgoed De Grote Beek in Eindhoven.

Studenten van de opleiding Fotografie vertalen Portie Licht door middel van foto’s naar alledaagse bezigheden, een landschap en leven.

Makers en de naam van hun werk:
Daan Lamberts: A LIFE
Juul Timmermans: Bring me home
Joep Cox:  Lightscape
Max Merkus: Light in theatre one
Jelle Koiter: A lighted mind
Iris wind: Out of the tunnel, into the light

Lees meer over dit project op de website van GLOW.

*GLOWlabs zijn sessies waarin bedrijven, kunstenaars, technici, designers en instellingen vanuit een bepaalde thematiek samenwerken aan innovatieve lichtkunstwerken of lichtprojecten. Doelstelling van de GLOWlabs is waarneembare toegevoegde waarde voor zowel GLOW Eindhoven als de stad

Wil jij weten waar onze GLOW projecten te vinden zijn? Bekijk hier de route.

 

Aftermovie
GLOW2019 zit er alweer op! Gelukkig kunnen we nog nagenieten van de projecten gemaakt door studenten van de opleiding Creative technologies. Deze aftermovie is gemaakt door Lars Tiggelers, Joep Fransen, Nick Palmen en Jelle Bokelmann, tweedejaars studenten Audiovisuele technologie.