SintLucas Ruimtelijk vormgeven

Foto-opdracht keuzedeel fotostyling

Fotoshoot keuzedeel fotostyling

Kies een zonde en leg deze vast door middel van modefotografie. Dat was afgelopen periode de opdracht van het keuzedeel fotostyling. Eefje Hermans en Meike Knoors, derdejaars studenten Ruimtelijk vormgeven (voorheen: Vormgeven, product, ruimte en media) kozen voor de zonde ‘IJdelheid’ en gingen daarmee aan de slag.

Het uitgangspunt voor de fotoshoot was de strijd van persoonlijkheden binnen het thema ijdelheid. Eefje: “IJdelheid is niet alleen uiterlijk, maar achter dat uiterlijk zit ook een persoonlijkheid. Wij hebben ijdelheid onderverdeeld in twee persoonlijkheden. Eentje is streng, aanwezig en extravert en de ander is puur, onzeker, lief kwetsbaar en verlegen.” “Deze verschillende persoonlijkheden hebben wij vastgelegd op beeld”, vertelt Meike.

De jurken op de foto’s zijn gemaakt door Eefje en haar moeder en zijn geïnspireerd op het modemerk Valentino. Eefje: “Valentino maakt ook veel gebruik van tule stof. Deze stof is makkelijk te bewerken en geeft op een mooie manier volume aan de jurken. Uiteindelijk hadden we voor het maken van de jurken 20 meter tule nodig!” Ook haar en make-up en de styling hebben de meiden tijdens de shoot zelf verzorgd!

Meike: “Toen we eenmaal het idee voor de shoot en het ontwerp voor de kleding bedacht hadden, gingen we samen op school op zoek naar modellen. We zijn een aantal leeromgevingen binnengelopen en hebben meiden gevraagd of voor een witte muur wilde gaan staan, zodat we een proeffoto konden maken. Na een selectie bleven er twee meiden over en zij wilde ook graag meewerken aan de shoot. Ook bleken ze in het echte leven ook model te zijn! Dat was wel heel erg leuk.”

De tekst gaat verder onder de foto’s.

Fotoserie Eefje en Meike RV
Fotoserie Eefje en Meike RV
Fotoserie Eefje en Meike RV

In het bruine jurkje is Julie te zien. Zij stelt het extraverte meisje voor. Het meisje in het wit, Filou, straalt kwetsbaarheid uit. De fotoserie bestaat uit vijf foto’s die samen een verhaal vormen. Gedurende de foto’s komen de twee persoonlijkheden steeds dichter bij elkaar. Op de laatste foto zijn de twee persoonlijkheden een geworden. “Doordat onze voorbereiding voor de shoot zo goed was, verliep alles vlekkeloos”, aldus Eefje. “Ook de samenwerking verliep supergoed. Wel was het op het einde nog even spannend of de jurken zouden passen. De modellen hadden voordat het de dag van de shoot was alleen nog maar onderdelen van de jurken gepast, maar nog niet de complete jurken. Uiteindelijk is dit helemaal goed gekomen. We zijn heel blij met het resultaat.”