SintLucas Creating Opportunities

Dutch Design Week 2022

DDW 2022

Zaterdag 22 tot en met zondag 30 oktober staat SintLucas weer in het teken van de DDW. Naast het tonen van het werk van onze creatieve talenten zijn ontmoeting en het delen van kennis belangrijke pijlers van deze week. Met als rode draad betekenisvolle creativiteit en onderwijsontwikkeling. Onderstaand een overzicht van onze activiteiten. We ontmoeten je graag!

Alumni- en relatie-event Betekenisvolle Creativiteit

Keynote spreker Mireille Geijssen leidt het event in met een praktijkverhaal over betekenisvolle creativiteit. Daarna bieden workshops de mogelijkheid om te verdiepen op dit thema of om actief aan de slag te gaan. Tijdens het diner en afsluitende borrel is er de mogelijkheid om te netwerken en ervaringen te delen.

Wanneer? 
Dinsdag 25 oktober van 16.30 tot 21.30 uur

Waar?
SintLucas Eindhoven
Torenallee 75 Eindhoven

Programma
16.30 uur Inloop met fingerfood, bezoek expositie
17.00 uur Welkomswoord relatiedag door Ruud Rabelink, lid college van bestuur
17.05 uur Keynotespeaker Mireille Geijssen van I-did
18.00 uur Walking diner
19.00 uur Workshop naar keuze
20.00 uur Netwerkborrel met muzikale omlijsting
21.30 uur Afsluiting

Aanmelden
Klik hier om jezelf aan te melden voor het event.

Expositie Betekenisvolle creativiteit

Studenten leveren met hun ideeën en oplossingen een betekenisvolle bijdrage aan de veranderende samenleving. In hun werk komt de verbinding van hun creativiteit en potentieel tot positieve impact tot uitdrukking. De expositie toont het werk van de studenten vanuit de vraag van de opdrachtgevers.

Wanneer? 
Zaterdag 22 tot en met zondag 30 oktober

Waar? 
SintLucas Eindhoven
Torenallee 75 Eindhoven

Expositie Creating a better world

Met drie andere vakscholen – Cibap vakschool voor vormgeving (Zwolle), Hout- en Meubileringscollege (Amsterdam/Rotterdam) en Nimeto (Utrecht) presenteren we werk van het creatieve mbo-vakonderwijs in Nederland. De vakscholen hebben uiteraard ieder een eigen missie maar delen veel waarden en uitgangspunten. Samen werken we voor, met en in de creatieve industrie en meer en meer in cross-overs met andere sectoren.  We opereren als vakscholen landelijk en onze opleidingen kenmerken zich door praktijk, vakmanschap en specialisme. Toegepaste vormgeving waarin de mens centraal staat en met oog voor de maatschappij en de vraagstukken die er spelen.

Wanneer? 
Zaterdag 22 tot en met zondag 30 oktober

Waar? 
DesignPerron Eindhoven

Ä6 Expositie Wandel en dwaal

Dynamo is tijdens de DDW de host voor Ä6, de innovatieve leerroute van SintLucas. Bij Dynamo nemen we je met de expositie ‘Wandel en dwaal´ mee in de hoofden van studenten en coaches van Ä6. Ga op ontdekkingstocht en laat je verrassen door datgeen wat je tegen gaat komen. Ook maken we ruimte voor muziek, leerzame gesprekken over onderwijsontwikkeling en een open mic door professionals en studenten. Meer informatie over A6 en de expositie is te vinden op deze website.

Wanneer?
Zaterdag 22 tot en met zondag 30 oktober

Waar?
Dynamo Eindhoven

Open Mic – Onderwijsvernieuwers aan het woord over aanpassen en wat hetzelfde blijft

We geven graag het podium aan onderwijsvernieuwers bij SintLucas en andere creatieve vakscholen. Ontwikkelingen in het onderwijs zijn veelal een reactie op de snel veranderende wereld en beroepen die veranderen of in een veranderende context worden uitgevoerd. Daarover willen we met elkaar in gesprek aan de hand van voorbeelden uit het creatieve onderwijs waaruit adaptiviteit blijkt én illustreert dat niet alles verandert.

Wanneer?
Dinsdag 25 oktober van 15.00 – 16.00 uur

Waar? 
Dynamo Eindhoven

Collaboration for Impact

Ook dit jaar presenteert het Network Applied Design Research (NADR) zichzelf in het Klokgebouw tijdens Dutch Design Week. Dit jaar is een belangrijke rol weggelegd voor het Practoraat Betekenisvolle Creativiteit. We maken sinds vorig jaar onderdeel uit van dit netwerk Lectoraten dat zich bezig houdt met praktijkgericht ontwerpend onderzoek.

We dragen zowel inhoudelijk, als op uitvoerend vlak bij aan de expositie “Collaboration for Impact”. De interactieve tentoonstelling bestaat uit grensobjecten (boundary objects), in dit geval fysieke artefacten die kennisdeling en coördinatie tussen verschillende praktijkgemeenschappen ondersteunen. Die grensobjecten spelen een belangrijke rol in het ontwerpen van “collaboration for impact”.

Tijdens DDW worden verschillende objecten uitgelicht om er mee te spelen;

  • een Walk-In Model voor het bouwen van betere treinstations;
  • een Black Box die om aandacht vraagt;
  • een Bubble Games VR-ervaring voor empathie;
  • een “bordspel” om te begrijpen “Wie aan de touwtjes trekt” bij de ontwikkeling van Toegepaste Kunstmatige Intelligentie;
  • een object dat de mogelijkheid biedt om “Samen te werken met de Intelligentie van de Natuur”.

Collaboration for Impact wordt mogelijk gemaakt door GoCi, NADR, Fundamentals Academy en Funghi Design. De tentoonstelling is ontworpen en geproduceerd met de creatieve gemeenschap van SintLucas/Practoraat Betekenisvolle Creativiteit.

Wanneer?
Zaterdag 22 tot en met zondag 30 oktober

Waar?
Klokgebouw Eindhoven

Rethinking Plastic – Yski Expo

Vier studenten tonen tijdens de Dutch Design Week hun werk in de expositie Rethinking Plastic bij Yksi Expo. Als onderdeel van hun studie gingen in totaal 19 studenten met 11 projecten aan de slag met het thema plastic.

Plastic geldt als een goedkoop materiaal, en daarom gooien we het al snel weg. Met alle gevolgen van dien. Hoogste tijd om anders naar plastic te kijken en er anders mee om te gaan. Dat is de boodschap van het meerjarige programma Rethinking Plastic bij Yksi Expo, met wisselende exposities, lezingen, workshops en met het verdiepingsprogramma Rethinking Plastic Academy voor studenten van ontwerpopleidingen.

De studenten zijn begeleid door hun eigen docenten en het Yksi Young Talent Team, bestaande uit jonge, recent afgestudeerde ontwerpers van Design Academy Eindhoven en TU Eindhoven (Industrial Design). In juni selecteerde de jury, bestaande uit Joost van der Velden ( Student St Joost Academy en prijswinnaar Rethinking Plastic Academy 2020), Shahar Livne (conceptual material designer en lid Yksi Expo Young Talent Team) en Leonne Cuppen (ontwerper, creatief ondernemer en initiatiefnemer Yksi Expo en Rethinking Plastic) de zes beste werken. De studenten projecten die te zien zijn bij Yksi Expo zijn: ‘Welcome in the presence’ van Sammi Hamadeh, Teun Joosen & Koen van den Venne, ‘Wat voor zak ben jij?’ van Mirl Beckers, Maartje Bongaerts en Danique Jansen, ‘Upcycle plastic’ van Tijn Klerx en ‘The sound of plastic’ van Lieke van Riel.

De Creative Jam

De Creative Jam is een unieke creatieve ervaring waarbij studententeams van SintLucas en andere scholen worden geïnspireerd door een uitdagende opdracht. De teams hebben drie uur om te werken – en nul regels om te volgen – waarna ze hun werk presenteren aan een jury die de winnaars kiest. Docent Ronald den Bekker organiseert de Creative Jam met externe partijen zoals Dutch Digital Agencies. Eelko Lommers, Global Director product experience design bij IKEA en oud-student geeft in zijn rol als keynote spreker uitleg over wat digital design kan betekenen voor een schonere wereld.

Programma
09.00 uur – Inloop
09:30 uur – Welkom en introductie
09.45-13.00 uur – Creative Jam
13:00 uur – Lunch
13.30 uur – Pitch presentaties
14.30 uur – Jury beraad + masterclass & Hapje, drankje
15:00 uur – Uitslag + feedback jury
15:30 uur – Einde