Nederlands Kampioenschap Adobe

Drie deelnemers NK Adobe

Drie studenten nemen op dinsdag 4 juni deel aan het NK Adobe. De winnaar gaat naar het WK in New York.

NK Adobe banner

Jasper Naus, Rein Vos en Stijn van Leest, studenten Digital publishing doen op dinsdag 28 mei mee aan het Nederlands Kampioenschap Adobe. Tijdens deze wedstrijd, bij het Grafisch Lyceum Rotterdam, strijden ze samen met andere studenten om de Nederlandse titel. Doel van het kampioenschap is dat de deelnemers laten zien dat ze de programma’s Indesign, Illustrator en Photoshop als beste beheersen.

 

De drie studenten doen namens SintLucas mee aan het NK. Ze moeten in het bezit zijn van een ACA-certificaat. “Dat is een toets waarbij je met de drie verschillende programma’s van Adobe werkt”, vertelt Rein. Samen met Stijn en Jasper en vier andere studenten Digital Publishing maakte hij die toets. Vervolgens kregen ze nog een extra opdracht om te bepalen welke drie mochten deelnemen.

Poster voor de extra opdracht ontworpen door Jasper Naus

Pinguïns
Jasper Naus vertelt over deze extra opdracht: “We moesten een poster te maken die mensen bewust maakt van de uitstoot van CO-₂ en de problemen die daardoor ontstaan. De bedoeling was om mensen tot handelen aan te zetten. Ik heb gekozen voor een mini-campagne waarbij pinguïns centraal stonden om het klimaatprobleem te visualiseren.”

Creëren
Alle drie werken ze graag met de softwareprogramma’s van Adobe. Rein: “Ik vind het heel mooi om iets te creëren in beeld dat ik bedacht heb. Eigenlijk kun je met deze programma’s alles maken.” Jasper vertelt dat elk programma andere eigenschappen heeft. “Ik gebruik Photoshop en Indesign het meeste. Dat zijn mijn favoriete programma’s en deze heb ik ook gebruikt voor mijn poster.”

Poster voor de extra opdracht ontworpen door Rein Vos

Tijdsdruk
Rein is trots dat hij namens SintLucas op het NK mag staan. “De tijdsdruk is voor mij wel de grootste uitdaging. Je moet in een korte tijd iets verzinnen om te maken. Dat wordt lastig. Ik heb normaal wat meer tijd nodig om tot een ontwerp te komen.” Toch heeft hij alvast een beetje met deze tijdsdruk geoefend. “Voor de extra opdracht kregen we van vrijdagmiddag tot zondag de tijd.” Volgens Stijn ligt de lat hoog. “Winnen wordt niet zo makkelijk. Het is ook een uitwedstrijd in Rotterdam. Maar ik ga sowieso mijn best doen!” Ter voorbereiding op het kampioenschap gaat Stijn nog wat inspiratie opdoen en verder “mijn laptop opladen!” Jasper probeert van tevoren niet teveel te stressen. “Ik vind het een supertoffe uitdaging en heb er ook zeker zin in!”

Poster voor de extra opdracht ontworpen door Stijn van Leest

Profileren
Docent Ronald den Bekker vertelt waarom SintLucas studenten laat deelnemen aan het NK: “Het is voor hen een geweldige manier om zichzelf te profileren. De winnaar mag deze zomer Nederland vertegenwoordigen op het wereldkampioenschap in New York. Maar ook als je niet wint, is het een prachtige ervaring om onder druk een product te maken en presenteren.” Wil je meer weten over het NK, kijk dan op deze pagina.

Portfolio
Wil je het portfolio van de drie studenten bekijken, klik dan op onderstaande links:

Jasper Naus
Rein Vos
Stijn van Leest