"Door boksen sta je steviger in je schoenen"

Leerlingen Manisha, Adam en Tirza

Tijdens het jaarlijkse boksgala, dit jaar op donderdag 24 januari, strijden eerstejaars vmbo-leerlingen tegen elkaar in de ring in de gymzaal van SintLucas op Strijp-S. Tweedejaars leerling Adam Hilt was vorig jaar deelnemer: “Je staat door deze bokslessen steviger in je schoenen.”

“We bouwen in de gymzaal een echte boksring op. Leerlingen uit dezelfde klas nemen het in drie wedstrijdjes van 1 minuut tegen elkaar op. Het gaat zoals bij een echt boksgala. De twee boksers komen op met muziek die door henzelf is uitgekozen, ze worden voorgesteld door een presentator en strijden vervolgens in de ring. Ze hebben allebei een coach en er is publiek aanwezig om ze aan te moedigen”, vertelt docent Mark Becholz.

Performance
Manisha ‘Mimi the Pooh’ Spijkerman’ en Tirza ‘Commandant of Death’ van der Vorst staan donderdag in de boksring. “Ik vind het wel een beetje spannend, omdat iedereen dan naar je kijkt tijdens de wedstrijd. In de les is dat namelijk niet zo”, legt Tirza uit. Ze had al weleens bokshandschoenen aan gehad. “We hebben thuis een boksbal waar ik soms tegen aan sla. Alleen is het nu heel anders omdat je tegen elkaar vecht.” Het gaat bij het boksgala niet alleen om de sport maar ook om de performance. Haar bijnaam Commandant of Death is gebaseerd op een karakter uit de serie The 100. Tirza wil voor de wedstrijd haar ogen helemaal zwart maken en haar haren invlechten. Die look past bij haar bijnaam.

Verdedigen en beschermen
Waarom krijgen ze deze lessen? Manisha: “je leert jezelf verdedigen en beschermen.” Zij neemt het in de ring op tegen Dylan. “Ik vind het vet om dit te doen. Omdat het geen gewone gymlessen zijn. Dit is echt wel wat anders.” Zij vindt het vooral spannend om tijdens de wedstrijd goed te timen. “En omdat de sfeer spannend is. Door de muziek en dat je op moet komen lopen.” Haar bijnaam is Mimi vandaar het eerste gedeelte. “The Pooh heb ik er aan toegevoegd, omdat ik eet zoals Winnie the Pooh.”

Techniek, kracht en inzet
Adam Hilt is tweedejaars leerling en was vorig jaar een van de deelnemers. “Ik ben er zelfverzekerder door geworden en kreeg er een kick van. Boksen is een fijne sport omdat het om techniek, kracht en inzet gaat”, aldus de leerling. Hij kijkt me veel plezier terug op het Boksgala: “Voordat ik de ring inging, vond ik het spannend. Maar eenmaal daar vergat ik iedereen om me heen. Ik zat in een soort rush! Het was leuk om te doen.” Adam vindt dat je door deze lessen sterker in je schoenen staat. “Dat is heel goed, want daardoor ben je minder bang om ergens alleen naartoe te gaan.”

Docent Mark Becholz

Respect

Tijdens de gymlessen bereiden de docenten hun leerlingen voor op het boksgala. “We leren ze de basisprincipes van de sport. Ze krijgen ook uitleg over de regels en vragen om zich daar aan te houden. Het is niet de bedoeling dat ze elkaar knock-out slaan, maar dat ze met respect met elkaar omgaan”, legt docent Becholz uit.

Mark Becholz