SintLucas Decoratie- en restauratieschilder

Decoratieproject Cuypersplafond

Oscar en Hanna, vierdejaars studenten van de opleiding Decoratie- en restauratieschilder gaven het Cuypersplafond weer kleur!

Meer informatie over de opleiding Decoratie- en restauratieschilder
Decoratie- en Restauratieschilder Cuypersplafond

Een prachtig project, het decoreren van het Cuypersplafond van de oorspronkelijke huiskamer van Pierre Cuypers in het Cuypershuis. Het plafond is vorige eeuw verloren gegaan, omdat het niet meer in goede staat was. Oscar en Hanna, vierdejaars studenten van de opleiding Decoratie- en restauratieschilder gaven het Cuypersplafond weer kleur!

Oscar en Hanna: “Wij kwamen via een docent van SintLucas in aanraking met dit project. Hij vertelde ons over het project en waren meteen enthousiast! We kenden Pierre Cuypers natuurlijk al van zijn andere werken zoals het Rijksmuseum en we waren ook al eerder in het Cuypershuis geweest”.

Claudia Junge van Stichting Restauratie Atelier Limburg (SRAL) heeft voordat Oscar en Hanna aan de werkzaamheden begonnen een kleuronderzoek gedaan. Aan de hand van dat onderzoek zijn Oscar en Hanna, onder begeleiding van Claudia, aan de slag gegaan. “In het begin waren we voornamelijk bezig met het voorbereiden van het pas gestucte plafond, tamponeren (verftechniek waarbij je met een kloppende beweging verf aanbrengt), schaduwen en contourlijnen aanbrengen”. Oscar en Hanna: “Tijdens het uitvoeren van de werkzaamheden liepen we soms tegen dingen aan. Dit bespraken we dan met Claudia en indien nodig ook met de museummedewerkers.”

Oscar: “Een project zoals dit meemaken is ontzettend leerzaam. In de praktijk lopen dingen toch altijd anders dan op school. Voordat we aan dit project begonnen hadden we nog nooit eerder een plafond geschilderd. In het begin was dat wel even wennen. Hanna: “Dingen als rechte lijnen zetten gaat mij normaal wel goed af, maar boven je hoofd werken is toch wel even anders! Maar doordat je bepaalde handelingen vaker doet word je er ook beter en sneller in.”

Hanna en Oscar zijn in totaal vijf weken bezig geweest met het project en vervolgen hun stage nu allebei bij een een ander stagebedrijf. Het eindresultaat wordt feestelijk opgeleverd tijdens het Cuypersweekend op 13 en 14 juni 2020 in het Cuypershuis in Roermond. Het Cuypershuis is dan gratis toegankelijk. Dus zet deze datum alvast in je agenda!